Начало / Любопитно / Най-дългата книга на света се разпродаде за броени дни

Най-дългата книга на света се разпродаде за броени дни

Лимитираното издание намери купувачи въпреки обема си

One-Piece-–-logo-e1648489435369

Комиксът One Piece наброява общо 21 450 стр. По този начин претендира за титлата „Най-дългата книга на света”, макар че на практика е невъзможно да бъде прочетен. Съдържанието му е японска манга.

One Piece е създаден от Ейчиро Ода през 1997 г. Излиза първо в японско списание. Впоследствие са издадени 98 книжки. По света от комикса са продадени повече от 450 млн. копия, което го прави и най-продаваният изобщо. Създадена е и аниме адаптация, от която са излезли над 1000 епизода.

Книгата One Piece сега обаче е с друг автор на корицата – това на Илан Мануаш. Той е артист, който от дълго време се занимава с концептуален и постдигитален комикс, също така е композитор и издател.

Мануаш отпечатва японското дигитално издание на One Piece и го подвързва в едно тяло. Френското издателство JBE Books, чието лого е на корицата на комикса, уточнява, че става дума по-скоро за скулптура, отколкото за книга. Обявената цена е 1900 евро.

Това е статуя, която може да се гледа, но не и да се чете”, обясняват още от издателството. Според самия Мануаш, така се онагледява двуяката роля, която играе комиксът в съвременното книгоиздаване – от една страна, той е ценен като материал за четене, но от друга, е чисто колекционерски продукт.

Авторът на идеята искал да се противопостави и на все по-разпространеното онлайн четене на комикси и дигитализация на целия отрасъл. Според него създаването на комикси се е превърнало в набор от „големи файлове”.

FcPqFcSWIAUZCcC

Легендарният комикс One Piece се появи на пазара в тираж от 50 броя, които се изкупиха за няколко дни. Макар че е труден за разтваряне и направо невъзможен за четене

Информация и снимки от JBE Books

 

Прочетете още

federer-globi-comic

Книгата с Роджър Федерер стана обект на критика

Globi und Roger превърна тенисиста в литературен герой Лошо впечатление в комикса направи обаче епизод, …