Начало / Любопитно / Вълшебства с книга за 15 септември

Вълшебства с книга за 15 септември

Четенето е ключово за развитието на децата

94c79ec824e5c027af124c8c322918ba

Психолозите отдавна са го казали: няколко страници на ден спомагат за по-богато въображение, а заедно с това увеличават творческата нагласа. При децата всъщност четенето и играта са неразделно свързани.

Ако искаме едно дете да постигне бързи резултати и в училище, разковничето пак е дали обича да чете. Защото всяка книга помага да изгради отношение към нещата покрай себе си, да създаде свои принципи.

Най-хубавото е, че книгата спомага детето да види колко разнообразен е светът. Така го учи на толерантност към другите. Заедно с това детето започва да се изразява по-добре, по-богато. С помощта на книгите развива и вкуса си.

Най-лесният начин едно дете да започне да чете е личният пример. Когато покрай себе си вижда непрекъснато четящи хора… В този смисъл е прекрасна българската традиция след тържеството на 15-и да се иде в книжарница. И детето само да избере за себе си книга.

Телевизията и мобилните устройства са противоположни като въздействие. При ползването им сме пасивни. За детето това е повече от опасно. Ако сравним с книгата – без да ги противопоставяме, тя държи мисълта будна и на тази база събужда творчески умения.

Електронните устройства имат и друг негативен ефект – те сякаш изпиват времето и движението намалява. Това също се превръща постепенно в проблем. Оттам и обездвижването в толкова голяма степен.

Най-хубаво е, разбира се, да има баланс – покрай училището детето да се движи много, да си почива с хубава история, да се учи да използва умно и съвременни устройства. Изглежда много, но е постижимо. Нали за малкия човек всяко нещо е вълшебство, приключение – книгата помага такова да остане и училището.

Чудесни илюстрации за вълшебствата на книгата

Прочетете още

382972855_7711095375606373_53993677063837781_n

Хартиената книга остава по-дълго в главите ни

Четем я по-внимателно и с повече удоволствие Сравненията между електронни и класически книги от хартия …