Начало / Свят / Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Изборът сега е между шестима

horizontal stack 4_prize year

Поредният носител на наградата ще стане ясен на 17 октомври. На церемония в Лондон той ще получи и чек за 50 хил. лири, а името му ще застане редом с такива майстори в занаята като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън и др.

Шансовете сега са разпределени между шестимата финалисти, а сред тях впечатлява например Елизабет Страут с Oh William! През 2009-а тя вече спечели наградата „Пулицър за своя роман „Олив Китридж” – българският превод е на Анелия Данилова. Няколко години по-късно HBO създаде минисериал по книгата. Подобно на романа, и той се превърна в хит, като изпълнителката на главната роля Франсис Макдорманд получи широко признание и много награди.

Но сега обратно към „Букър” – на крачка разстояние от приза отново е зимбабвийката Ноу Вайълет Булуайо. Тя вече беше номинирана през 2014-а. Разказвач в новата ѝ книга Glory са животните, а по страниците израства образ, който много напомня за някогашния зимбабвийски диктатор Робърт Мугабе.

Много харесвана е и друга американка, Клеър Кийгън – макар и малка като обем, нейната Small Things Like These събуди в журито представа за „нежна история за надеждата и тихия героизъм.

Още е в играта и 87-годишният Алън Гарнър. Станал известен през 60-те с книги за деца, сега той предлага романа си Treacle Walker, разказващ за приятелството между сираче и скитник.

Останалите двама финалисти са писателят от Шри Ланка Шехан Карунатилака и трети американец – Пърсивал Еверет, като неговата книга е за актуалните напоследък полицейско насилие и прояви на расизъм.

Uzsi-seznam-Booker-Prize-2022-byl-oznamen-NPR

Председател на журито тази година Нийл Макгрегър, чиято кариера включва и управление на Британския музей. От него ще разберем и най-важното – името на победителя

Информация и снимки от The Booker Prizethesportsgrail.com и adibey.com

Прочетете още

Prophet Song_author and book_teaser

Роман за разпада на Ирландия спечели „Букър“

„Държавата, в която живеем, се превърна, в чудовище“, казва главната героиня Prophet Song на Пол Линч …