Начало / Автори / Наследник на Руми и Хафез напусна света ни на 94

Наследник на Руми и Хафез напусна света ни на 94

Отиде си авторът, върнал славата на персийската поезия

+سایه+به+خانه+بازگشت

Хушанг Ебтехадж е сред най-известните ирански поети –творчеството му на практика бележи голяма част от 20. век. Първата му стихосбирка излиза още през 1947 г. Тогава поетът живее в родния си град Рещ в северната част на страната.

Славата си Ебтехадж печели чрез възраждането на стила газела – кратки стихотворения, изградени от двустишия. Газела възниква още през 9-10 в. Разпространена е както в Иран, така и в Индия, Таджикистан и др. Ебтехадж се вдъхновява да пише по този начин от Нима Юшидж, който е смятан за баща на новата иранска поезия.

Самият Хушанг Ебтехадж публикува рядко, но творчеството му се радва на добър прием. Поезията му е романтична и пълна с меланхолия. Влияние върху живота му оказва и неговата политическа ориентация – Ебтехадж е ревностен последовател на крайнолявата иранска партия Туде, която съчетава марксизъм и национализъм.

След ислямската революция от 1979-а Ебтехадж се озовава и в затвора. Освободен е от тогавашния президент Али Хаменеи, след като за него се застъпват известни ирански творци. След това поетът емигрира в Германия, но не прекъсва връзките с родината си.

Поетичната линия на Ебтехадж е своеобразно продължение на създаденото от Руми и Хафез, макар че нерядко включва в творбите си и съвременни теми. Ебтехадж изнася много лекции за персийската поезия в европейски университети, като в същото време се занимава и с традиционна персийска музика.

شعر-زندان-شب-یلدا-ابتهاج

Превеждан само на английски, той остава сравнително неизвестен за света, макар че в родината си е обичан и уважаван. Сега дъщеря му Ялда съобщи чрез социалните мрежи, че баща ѝ „се е присъединил към другия свят на 94”.

Информация и снимки от fararu.com, varandaz.com и nabavi.co

Прочетете още

A.S-Byatt-Home-darker

Антония Сюзън Байът си отиде – награждавана, четена и цитирана

Кариерата ѝ продължава шест десетилетия „Да умреш ще бъде ужасно голямо приключение“ – приписват на …