Начало / Свят / Известни писатели се събраха в подкрепа на Салман Рушди

Известни писатели се събраха в подкрепа на Салман Рушди

Големите от занаята защитиха своя колега

630000b3dbd56.image

Едни от най-прочутите американски пера демонстрираха на стълбището на Нюйоркската обществена библиотека. Нападнатият с нож Салман Рушди междувременно се възстановява в болница в града.

Неговите колеги обаче разтвориха книгите му и изчетоха абзаци от тях. Сред участниците в събитието бяха Пол Остър, Колъм Маккан, Джефри Юдженидис и др.

Четенето имаше символична стойност и поради още една причина – нападателят на 75-годишния писател призна, че никога не е чел от край до край негова книга.

Мислим за теб през цялата седмицазаяви в задочното си послание Пол Остър, който е връстник на Рушди. – Обичам те, все едно си мой брат и съм неизмерно благодарен за това как се сприятелихме през последните 30 години.”

Най-възрастният участник в събирането беше 90-годишният Гей Талис, наричан „бащата на новата журналистика. „Рушди винаги е бил над нещата – обърна се към колегите си пък един от най-добрите ирландски писатели Колъм Маккан. – Мисля, че щом се възстанови, ще има какво да каже!

Сред прочетените откъси присъстваха и редове от Victory City – неизлязлата още книга на Салман Рушди, която очакваме догодина. Носителят на „Пулицър” Джефри Юдженидис пък потъна в сладки спомени за началото на 80-те – тогава той посетил Лондон и понеже искал да се запознае с Рушди, намерил координатите му в „Златни страници”. „Качих се на метрото – разказва 62-годишният днес писател, – и отидох на адреса. За жалост го нямаше, тъща му каза, че е на почивка в Италия. Ето в такъв свят живеехме едно време…

Послание към събралото се множество изпрати и големият Стивън Кинг. „Всеки писател – казва се в обръщението, – който казва истината в очите на властимащите, е мой брат. Всеки писател, който не се оставя да го завладее страхът, е моя сестра. Смелостта на Рушди лице в лице с религиозния фашизъм, защото в крайна сметка това не е нищо друго, е пример за всички нас.”

Събитието беше организирано от издателите на Салман Рушди от „Пенгуин Рандъм Хаус”, както и от американския ПЕН клуб. Самият Рушди е бил и негов президент. Сегашният му ръководител Сузан Носел заяви: „Дори острие, забито в гърлото, няма да накара Салман Рушди да замълчи.”

14rushdie1-videoSixteenByNine3000

Инициативата продължи около час, като събра и стотици зрители. Всичко беше старателно заснето, за да може да го изгледа и писателят от своето болнично легло. Синът му Зафар коментира по-късно в социалните мрежи, че е прекрасно да видиш такова събиране в защита на собствения си баща

Информация и снимки от PEN America и US Latest News

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

400182680_122101267598106013_8457315491300965660_n

Големи писатели идват в София

Гостуват ни истински майстори в занаята Някои от тях ще дойдат за Софийския международен литературен …