Начало / Критика / Краят на ваканцията е идеално време децата да заобичат книгите

Краят на ваканцията е идеално време децата да заобичат книгите

Четенето може да се превърне в приключение и игра

292744418_5246066865477300_2771443427075023_n

Сезонът е за мечтатели – точно децата пък са най-големите фантазьори. Книгите дават неограничено пространство за смели истории, които могат да се превърнат във важна част от ваканцията – въпреки че краят ѝ вече се вижда. При това в този процес роля играят както четивата от препоръчителните списъци, така и всичко онова, което прави детския раздел на „Хеликон” толкова богат и необикновен!

Малките деца събират от лятото впечатления, които после ще ги топлят цяла година! Може и някоя книга да се превърне в част от незабравимите моменти… Лесно е, стига да превърнем четенето в малък всекидневен ритуал. За целта може например да изчитаме няколко страници заедно – на глас. Важно е около самите нас също да има винаги книга. А и изборът за малчуганите да не се ограничава със заглавие или две, при това до болка познати.

Друг силен мотив да се чете са всички онези интереси, които децата придобиват сякаш от нищото. Знаете как става, изведнъж решават, че искат да научат всичко в някоя сфера, задават въпроси или търсят сами информация. Книгите, свързани с някое хоби, може да свършат чудесна работа в такива моменти.

Хубаво е да превърнем четенето в малък всекидневен ритуал. За целта може например да изчитаме няколко страници заедно – на глас

tri

Говорим на първо място за съвременни заглавия

Именно те отразяват интересите на новите поколения. Серията, свързана с „Майнкрафт” например, вече е огромна… Сред по-новите предложения са тези за създаване на миниатюрни конструкции; или пък добре познатото указание за построяване на средновековна крепост. Вече има и много романи, чийто сюжет е построен на базата на популярната видеоигра. Книги като „Потъналият кораб” или „Катастрофата” разпалват интереса и към нея.

Придобиване на реални умения чрез книгите

Хубави са и онези истории, които съчетават забавни сюжети с придобиване на някакви реални умения. Пример за това са „Изключително гнусни рецепти” на Роалд Дал. Книгата повдига завесата към много от ястията, които се появяват в книгите на любимия разказвач. Поднесени са в типичния за него стил, като има и откъси от най-известните му произведения. Така че, освен приятна работилница в кухнята, тук резултатът може да е внезапен интерес към още четива от Роалд Дал – например „Чарли и шоколадовата фабрика”, нали и тя звучи толкова вкусно!

dve

Книги, печелещи любопитството на децата

Детето обича да научава много неща, а достатъчно на брой заглавия са построени именно по този начин. Те разчитат на детското любопитство, като го подръпват в една или друга посока. Обещаваща е например „Стани шампион по логическо мислене”, която е пълна със задачи, които провокират малкия човек. По същия начин например децата могат да придобият представа за една или друга страна от живота ни – пътуване с влак до морето ще е истинско приключение особено ако разполагаме с пъстрата „История на локомотива”.

Работа вършат и класически написаните, красиви истории

В жежкото лято „Снежната сестра” ни пренася в дните покрай Коледа. Можем да четем заедно и да изучаваме човешките емоциилюбов, щастие или тъга. Също толкова необикновени изглеждат приключенията на Алиса, но в една по-различна версия – илюстрирана от Чарлз Сантор. Вариантите всъщност са безброй, но първата крачка прави големият човек – той създава обстоятелствата и детето да заобича книгите.

chetiri

Разгледайте пъстрата палитра от детски романи в „Хеликон”

Заглавия за края на ваканцията подбра Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …