Начало / Автори / Салман Рушди се бори за живота си след ужасяващо нападение

Салман Рушди се бори за живота си след ужасяващо нападение

Спасителната операция продължи шест часа

Q4LYTVQ2NMI63OMYWKVWR5MENA

Известният писател беше намушкан с нож от 24-годишен нападател. Припомняме, че той бе осъден на смърт още от аятолах Рухолах Хомейни в края на 80-те на миналия век – с възнаграждение в размер на 3 млн. долара за онзи, който изпълни присъдата. През 2007-а наградата за главата на писателя набъбна на 11 млн.

Роденият в Бомбай автор трябваше да изнесе лекция в Ню Йорк – в центъра на движение „Шатакуа”, което е ангажирано с проекти в областта на образованието. Молим ви за вашите молитви за Салман Рушди – така звучи краткото съобщение, което се появи след насилствения акт в сайта на „Шатакуа”. По ирония на съдбата авторът на „Сатанински строфи” и много други книги трябвало да говори за творческата свобода в нашия век.

Самата публика помага да бъде озаптен нападателя. На събитието той влиза с редовно закупен билет. „Не знам откъде изскочисподеля зрител на име Брадли Фишер. – Отстрани изглеждаше сякаш го удря в гърдите с юмрук – в гърдите и после в гърлото. Хората се разкрещяха, бяхме втрещени.”

Първа помощ на 75-годишния Рушди оказва лекар, който е в публиката. Наранявания има и водещият на събитието Хенри Рийс. Веднага последва реакция и от Белия дом, откъдето нарекоха нападението „ужасяващо”.

След няколкочасовата животоспасяваща операция Рушди е на командно дишане. Новините не са добри”, признава агентът на писателя Андрю Уайли. Според информацията, която той има, клиентът му ще изгуби едното си око, тъй като са прекъснати нерви, много наранен е и черният дроб.

Един от големите живи писатели на нашето време, Салман Рушди е роден в мюсюлманско семейство в Бомбай. Дълги години живее във Великобритания, а от 2016-а е американски гражданин. Проблемите за него започват след публикуването на „Сатанински строфи” през 1988 г. Книгата е забранена в много ислямски страни. Следва и фатва, издадена от тогавашния ирански ръководител. Тя призовава за убийството на писателя.

Самият автор определя книгата си за „умерена”, но е принуден да крие местообитанието си повече от 10 години. В резултат на неприемането ѝ е убит и японският преводач на „Сатанински строфи”. Това се случва през 1991 г. Дори през 2019-а – 31 години след излизането на книгата, Али Хаменеи, настоящият върховен водач на Иран, отбелязва, че фатвата е неотменима. В съобщението си за нападението срещу писателя иранската агенция Фарс отбелязва, че Рушди е „отстъпник, който е обидил Пророка”.

tri

Писателят вече описа живота си под чужда самоличност в книга, излязла през 2012-а. Joseph Anton: A Memoir  разказва какво е да си осъден на смърт. Той има и награда „Букър” за книгата си „Среднощни деца” от 1981 г. Новият роман на писателя се казва Victory City и по план ще излезе през февруари догодина

Информация и снимки от washingtonpost.com

Прочетете още

357180543_274407478573716_1101880117763936547_n

Загиналата от руска ракета Виктория Амелина: „Времето не лекува!”

Младата жена се радваше на много симпатии Виктория Амелина беше тежко ранена при руски обстрел …