Начало / Автори / Художникът, който нарисува малкия Никола, си отиде

Художникът, който нарисува малкия Никола, си отиде

Дуетът му с големия Госини окончателно се превърна в спомен

Jean-Jacques-Sempé-Profile-Image

Жан-Жак Семпе почина на 89 – по думите на биографа му Марк Лекарпентие, последните мигове на големия творец са били спокойни и в семейна среда. Така и за творческия тандем Госини&Семпе ще говорим вече само в минало време. Сред незабравимите герои, създадени от двамата, е и малкият Никола.

Художник, илюстратор и карикатурист, кариерата на Семпе започва още през 60-те години на миналия век. Творбите му се появяват по страниците на световни издания. Особено ценен е не само в родината си Франция, но и в страни като Германия и Великобритания. Познава го и американската публика благодарение на публикациите в „Ню Йоркър”.

Създава общо 26 книги, като след рисуването обича най-много… джаза. Самият той дори свири на пиано! „Срещнахме се с Госиниприпомня си творецът в едно интервю, – когато бях само на 23. Разказвах му някакви случки от детските години, добавихме и измислици… Той оформи текста, а аз го илюстрирах. Така се роди малкият Никола.

Всъщност и двамата признават, че героят им прилича именно на Семпе – може би най-вече заради страстта към футбола. Успехът обаче не идва веднага – издателите се отнасят резервирано към съвместния проект на двамата творци. Според мнозина децата не разбират историите, описани в книгите. Накрая обаче се оказва, че грешат, защото днес поредицата е смятана за съвременна детска класика.

Първо работех във фабрика за крушкипродължава със спомените Семпе. – После отидох войник, а след това дълго не можех да си намеря работа. За да не превъртя, взех да рисувам и опитвах да пробутам комиксите си на най-различни списания.”

Твърди, че основното в успеха му е именно упоритостта, защото едва ли е надарен с толкова талант. В резултат обаче илюстрациите му красят десетки книги. Роден в Бордо през 1932-а, той е истинско явление в областта на книгоиздаването. Творческата им дружба с Госини всъщност е кратка, защото писателят си отива едва на 51 през 1977 г. Остават обаче книги, с които израстват вече поколения деца.

tri

Първата книга за малкия Никола излиза през 1959-а. Дълго време е сочена за пример за модерна детска литература. С тираж от над 10 млн. екземпляра, поредицата превръщат самия Никола в съвременна френска икона

Информация и илюстрации от Widewalls

Прочетете още

906566

Луничави разкази по новолуние представя Здравка Евтимова

Книгата вече е в „Хеликон“ Обичаната наша писателка събира сега общо двайсет истории, които създава …