Начало / Любопитно / Феноменът „Дракула” е вече на 125

Феноменът „Дракула” е вече на 125

Времето за героя на Брам Стокър всъщност не съществува

Screen-Shot-2022-02-12-at-9.03.56-PM

Човешките навици обаче налагат да го отброяваме – така че срещу творбата на ирландския писател отбелязваме вече 125… кървави резки. Издадена в края на пролетта през 1897-а, книгата слага началото на една мултикултурна революция. В наши дни е масов феномен, който може да се сравни с популярността на поп звездите например.

„Дракула” прави премиерата си в Лондон, като подсказва амбициите на своя автор – Брам Стокър. Той всъщност си представял, че сюжетът му ще завладее и театрите, което обаче не се случва веднага. Самият Стокър е под знака на окултното, докато пише историята. Член е и на лондонска ложа, за която паранормалното е… най-нормалното нещо на света.

Готическият хорър стъпва всъщност върху редица други истории, които витаят из обществото по онова време – разказвани от уста на уста. Стокър използва и една литературна творба, за да развие добре героя си. Става дума за разказ, наречен „Кармила” – негов създател е друг ирландец на име Шеридан Ле Фаню.

Вярата в свръхестественото на автора на „Дракула” се повлиява и от унгарския ориенталист Армин Вамбери, който запознава писателя с историята на Влад Цепеш

drak

Останалото вече идва от таланта на писателя, който създава една завладяваща плетеница от писма, телеграми, откъси от дневници и вестникарски заглавия. Необичайният стил на книгата се оказва невероятно сполучлив. Така „Дракула” заприличва на нещо средно между журналистическо разследване и реалити, както познаваме жанра днес.

„Дракула” все пак стига до сцената… Случва се 28 години след излизането на книгата. Точно театралният сценарий попада в ръцете на американски продуценти, които го преработват и през 1927-а постановката вече се играе и на Бродуей. През 1931-а излиза и филма с Бела Лугоши като Дракула. Произходът, видът му… дори акцентът подсказват, че това е ролята на живота за него. И наистина, ражда се една легенда.

Но трябва да изминат дългите 61 години, за да се появи филм, който наистина пренася сюжета на още по-високо ниво и го превръща в готическо изкуство. Става дума за екранизацията на Франсис Форд Копола. Сега в ролята на немъртвия Дракула е Гари Олдман, а плеяда от звезди е и в останалите роли – Уинона Райдър, Антъни Хопкинс, Киану Рийвс. На филма се радва и критиката, и публиката, а Гари Олдман записва името си като един от най-големите злодеи в историята на киното.

Самият Брам Стокър оставя разнообразно наследство, макар че днес го свързваме изключително с кръвожадния му герой. Работи и с Оскар Уайлд, а сам казва, че му се иска да следва стъпките на Уолт Уитман. Приет е добре и в САЩ, където президентът Теодор Рузвелт лично го поощрява. Пък и Дракула от книгата му в крайна сметка наистина се сдобива с най-характерната вампирска черта – безсмъртието.

Вампирската класика припомни Краси Проданов
Илюстрации и снимки от Literary Hub, Metalsucks и „Уикипедия“

Прочетете още

Al

Деня на Алиса отбелязваме на 4 юли

Фантазия, алегории, абсурдни ситуации – всичко това я прави необикновена Любимата книга от Луис Карол …