Начало / "Четящият човек" / Олга Токарчук очакваме в София

Олга Токарчук очакваме в София

Полша диша сега с Украйна според нея

279035019_140667101855236_4871298745899469150_n

Носителката на Нобелова награда за литература изправи на крака всички присъствали на гостуването ѝ в рамките на литературен фестивал в Йерусалим. Тя е известна в Израел и като последователен критик на полския антисемитизъм или пък на нежеланието страната ѝ да приема бежанци в близкото минало.

Сега писателката заяви, че Русия е заплаха за свободния свят – и в това отношение нейните сънародници напълно разбират страховете на украинците за бъдещето. Според Олга Токарчук от години Варшава обръща внимание, че е възможна агресия от страна на Русия по отношение на нейните съседи, както това се случва сега с Украйна. Като резултат от военните действия на територията на независимата държава, вече три милиона украинци са намерили временно убежище в Полша.

Не познавам поляк, който да няма желание да приюти украинецказва Токарчук. – Никой не можеше да си представи толкова жестока война, такъв анахронизъм. Тя рисува картината на Втората световна война.”

60-годишната писателка е завършила психология в полската столица. Работила е в психиатрична клиника, а Нобеловата награда за литература спечели преди четири години. Голяма роля за това изиграва романът ѝ „Якубови книги”. Действието там се развива първоначално в полски град отпреди три века – сега в рамките на Украйна.

„Писането за мен напомня това да преминеш по камъчета някой поток. Камъните в моя случай са историческите факти, а течащата вода е въображението ми, усилието да създам история”, казва авторката на „Бегуни” и други оценени книги

OLGA

Чрез написаното Токарчук се стреми да покаже и това, че в продължение на столетия Полша е била пресечна точка за много култури, а в земите ѝ са се говорили много езици.

Точно за „Бегуни” тя печели и международния „Букър”, двукратна носителка е и на престижната полска литературна награда „Нике. „Колкото повече стават годините ми – признава Токарчук, – толкова по-силно чувствам колко сме свързани всички.

А и връзката ѝ с родните читатели само ще се засилва – съвсем скоро, на 10 и 11 юни 2022 г. предстои гостуване на нобеловата лауреатка у нас. То ще е второ за полската писателка. Очаква я и почетното звание „Доктор хонорис кауза”, което ще ѝ присъди Софийският университет. Ще има и открит разговор с нашия Георги Господинов. Входът е свободен, като събитията са в програмата на новосъздадените „Литературни срещи”.

Илюстрации от The Art-Based Learning Calendar и „Литературни срещи”

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …