На фокус
Начало / "Четящият човек" / За всяка прочетена книга – две засадени дървета

За всяка прочетена книга – две засадени дървета

Проектът е ориентиран към децата

maxresdefault

„Четенето помага” е чешка инициатива, която се съсредоточава едновременно върху две неща – децата да обичат книгите, а заедно с това да се учат на благотворителност. Благородните цели се оказват изпълними, защото за 11 години са събрани вече 55 млн. чешки крони (близо 5 млн. лв.), с които са подпомогнати 600 проекта.

Достатъчно е всяко дете да попълни формуляр в интернет, с който доказва, че е прочел едно или друго заглавие. Идеята за всичко това е на Мартин Роман, който е бивш директор на ЧЕЗ. За времето, през което съществува „Четенето помага”, са се регистрирали общо 300 хил. малки читатели.

Кампанията предлага и списък с книги, сред които децата да изберат четиво. Сега той е обогатен с много заглавия, посветени на природата. „Сравнително малко деца четат книги за нея – казва самият Мартин Роман, – според проучванията ни това са около 30%.”

За посаждането на дърветата пък ще се погрижи Чешката лесовъдна академия в Трутнов – град в Северна Чехия, заобиколен от гори и планини. Определено е и мястото на гората, която ще се роди от… прочетени книги.

Нашата цел е да споим удоволствието от четенето с радостта да помагаш на другите”, казва се в официалния сайт на инициативата. За всяка прочетена книга „Четенето помага” дарява 50 крони – и детето решава къде да ги дари

cteni_pomaha

Списъкът с книги за четене пък предлага заглавия както за по-малки читатели, така и за гимназисти. Тук са например „Бабата бандит” на Дейвид Уолямс, но също „Белия зъб” на Джек Лондон или пък „Вихър от мечове” на Джордж Р. Р. Мартин. Категориите са общо три, като изборът зависи от самия читател.

Лира.бг по материали от сайта на инициативата

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

312320316_491489646355179_2824556131329591301_n

Пожар съсипа най-старата чешка обществена библиотека

Оцелелите книги са негодни за използване Пожарът избухва в сутерена, като облак от сажди бързо …