На фокус
Начало / Без категория / Книга с грешки спечели награда в Лайпциг

Книга с грешки спечели награда в Лайпциг

Призът се връчва от тамошния панаир

eine-runde-sache-102__v-HintergrundL

Eine Runde Sache е роман от израелския писател Томер Гарди, който сега е на 48. Роден е в израелски кибуц, като семейството му се мести във Виена, когато е на 12. Учи немски, слушайки хората по улиците – никога чрез писане или четене.

После следва литература в Йерусалим, Берлин и Беер Шева. Сред интересните проекти, с които се занимава, е списание, излизало на иврит и целящо да осветли драматичната съдба на палестинци, изгонени от родните им земи.

Първата си книга пише на иврит, но втората създава на неправилен немски – така, както самият той умее да пише. Broken German печели любовта на критиката, въпреки че е на моменти буквално неразбираема.

Сега пък третата, Eine Runde Sache се сдоби и с наградата на Лайпцигския книжен панаир. Тя се връчва, макар че самото събитие беше отменено за трети пореден път заради ковид.

И в новия си роман Гарди използва своя неправилен немски – така е написана първата част от книгата. В нея се описва фантастично пътуване из Германия; втората половина пък е вече писана на иврит и е в съвсем друг стил – исторически разказ за съдбата на индонезийския художник Раден Салех.

tomer_gardi_body.5491881

Самият писател казва за „Ди Велт”: „Събирах немския си отвсякъде. Когато сте в Берлин, чувате толкова различни начини на говорене. Всеки би трябвало да може да пише на немски.”

Снимките са от swr.dewdr.de и bachmannpreis.orf.at

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Obama-reading-1280x720

Барак Обама сподели любимите си книги за 2022-а

Традицията е от президентските му години Бившият президент се появи наскоро отново и в Белия …