Начало / Любопитно / Четат на кучета от „Малкият принц”

Четат на кучета от „Малкият принц”

Експериментът проверява интелигентността им

kun-kun-with-earphones-photo-by-ra-l-hern-ndez_wide-92f1a26319c1cda2029059c38e06199db0091738

Кучетата разпознават отделни думи – това е ясно на всеки, който си е имал вземане-даване с четирикраките. Учени от университета „Лоранд Етвеш” в Будапеща обаче решават да направят крачка напред в разбиранията си за животните – и се заемат с интересен експеримент.

Избрани са осемнайсет кучета, като единствената им задача по време на опита е да слушат как им четат откъси от „Малкият принц” на Екзюпери. Учените от своя страна проследяват активността в мозъка на „най-добрия приятел на човека”.

За да са заключенията по-пълни, от унгарския университет решават избраните пасажи да бъдат прочетени на два езика. Единият е унгарски, а другият – испански.

Идеята се ражда в главата на Лора Куая, гостуващ в университета преподавател от Мексико. Тя се мести в Европа заради работата си, но в това пътешествие я придружава и кучето ѝ Кун-Кун.Стана ми интересно дали Кун-Кун осъзнава, че хората в Будапеща говорят на различен език от онзи в Мексико”, разказва Лора.

Dog-and-Researchers

Експериментът разчита на това, че всяко от кучетата е отгледано и възпитано на един език, а сега се сблъсква с друг. Проучването показва, че всяко от включените в експеримента животни възприемат по различен начин познатия и непознатия език

Технологията на случващото се обяснява Раул Ернандес-Перес, един от учените в екипа. „Всеки език притежава определен ритъм – казва той. – Наясно сме с това, че през живота си кучетата са свикнали с начина на говорене на хората покрай тях.” Според Атила Андекс пък кучетата са развили това свое умение като част от собствената си еволюция.

Учените добавили още едно упражнение. Наред с откъси от вечната книга на Екзюпери те изчитали на кучетата и напълно безсмислен текст, който звучал „напълно неестествено”. Реакцията на животните и тук била различна. Ернандес-Перес казва, че по този начин едни от най-обичаните домашни любимци доказали, че досущ като хората, могат да различат реч от звук. „Но да не забравяме, че това умение на кучетата – добавя ученият, – може да е съвсем различно от човешката способност да възпремаме речта.”

Лира.бг по материали от сп. NeuroImage

Прочетете още

pexels-enrique-7200443

Книгите са злото, разделило Европа

Знанието в тях е за избрани Печатарството, което предизвикало революция през 15. век, предизвикало опасения, …