Начало / Любопитно / Четат на кучета от „Малкият принц”

Четат на кучета от „Малкият принц”

Експериментът проверява интелигентността им

kun-kun-with-earphones-photo-by-ra-l-hern-ndez_wide-92f1a26319c1cda2029059c38e06199db0091738

Кучетата разпознават отделни думи – това е ясно на всеки, който си е имал вземане-даване с четирикраките. Учени от университета „Лоранд Етвеш” в Будапеща обаче решават да направят крачка напред в разбиранията си за животните – и се заемат с интересен експеримент.

Избрани са осемнайсет кучета, като единствената им задача по време на опита е да слушат как им четат откъси от „Малкият принц” на Екзюпери. Учените от своя страна проследяват активността в мозъка на „най-добрия приятел на човека”.

За да са заключенията по-пълни, от унгарския университет решават избраните пасажи да бъдат прочетени на два езика. Единият е унгарски, а другият – испански.

Идеята се ражда в главата на Лора Куая, гостуващ в университета преподавател от Мексико. Тя се мести в Европа заради работата си, но в това пътешествие я придружава и кучето ѝ Кун-Кун.Стана ми интересно дали Кун-Кун осъзнава, че хората в Будапеща говорят на различен език от онзи в Мексико”, разказва Лора.

Dog-and-Researchers

Експериментът разчита на това, че всяко от кучетата е отгледано и възпитано на един език, а сега се сблъсква с друг. Проучването показва, че всяко от включените в експеримента животни възприемат по различен начин познатия и непознатия език

Технологията на случващото се обяснява Раул Ернандес-Перес, един от учените в екипа. „Всеки език притежава определен ритъм – казва той. – Наясно сме с това, че през живота си кучетата са свикнали с начина на говорене на хората покрай тях.” Според Атила Андекс пък кучетата са развили това свое умение като част от собствената си еволюция.

Учените добавили още едно упражнение. Наред с откъси от вечната книга на Екзюпери те изчитали на кучетата и напълно безсмислен текст, който звучал „напълно неестествено”. Реакцията на животните и тук била различна. Ернандес-Перес казва, че по този начин едни от най-обичаните домашни любимци доказали, че досущ като хората, могат да различат реч от звук. „Но да не забравяме, че това умение на кучетата – добавя ученият, – може да е съвсем различно от човешката способност да възпремаме речта.”

Лира.бг по материали от сп. NeuroImage

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ur2

Четенето помага на интервю за работа

Любовта към книгите означава и по-добра кариера Анализът идва от Социологическия факултет на Оксфордския университет …