На фокус
Начало / Автори / Заветът на монаха-миротворец Тик Нят Хан: „Потърсете с поглед другия бряг!”

Заветът на монаха-миротворец Тик Нят Хан: „Потърсете с поглед другия бряг!”

Отиде си създателят на толкова много послания за мир и любов

118f TNH calligraphy in PV upper hamlet PHOTO PVCEB

Автор на над 100 книги, той ни напусна сега на 95, но заедно с това оставя многобройни послания. Основното е за мир и любов, за ненасилие в живота.

Роден е във Виетнам през 1926 г. Става монах, когато е на 16. Посвещава се на Дзен.

През 1960Тик Нят Хан прави голяма крачка, като заминава за САЩ. Учи в Колумбийския университет и се връща в родния Виетнам няколко години по-късно. Приема изцяло принципите на Ганди за ненасилие. Стъпвайки на тяхна база, прави всичко, което е по силите му, за да предотврати войната във Виетнам.

Монахът създава и собствен орден, а заедно с това дейност започва и негово издателство. Пак през 60-те е и паметната му среща с Мартин Лутър Кинг. Американският духовник приема много от посланията на виетнамския си „колега”.

Комунистите обаче прогонват Тик Нят Хан от родината му. Следват няколко десетилетия на изгнание. Той го използва по най-добрия начин и създава духовни комуни във Франция. Най-известната е т. нар. Сливово селце, в което и живее.

Събуждам се и се усмихвам – казва на едно място светият човек. – Имам двайсет и четири часа живот.”

thil

Тик Нят Хан променя много представите за будизма. Той го превръща в активна, ангажирана дейност, която си е поставила за цел да прави света ни по-добър. Сам се бори за правата на животнитевегетарианец е. А книгите му съдържат толкова много съкровища. „Трябва да спрем и да си поемем съзнателно дъх, съсредоточавайки цялото си внимание върху вдишването и издишването. По този начин ние единяваме тялото и ума си и се завръщаме у дома при себе си”, пише например в една от тях, „Без кал няма лотоси”.

Там, където е стъпвал на земята, обаче сега ще растат само цветя – ще връзват плод любимите му сливови дървета. Рядкост е един-единствен човек да донесе толкова мир в света ни. Така, както го прави в своите 95 земни години Тик Нят Хан. Щастливи сме, че ще сме с него и в остатъка от тази наша вечност.

Ето още няколко сентенции от вечно усмихнатия и благ монахот книгата „Сърцето на будисткото учение“.

МЪДРОСТТА НА ТИК НЯТ ХАН

МЪДРОСТТА НА ТИК НЯТ ХАН

thich-nhat-hanh-JPG-3178-164283

  • „Океанът на страданието е необятен, но потърсите ли с поглед, ще съзрете бряг.“
  • „За да стигнете до Париж, ви е нужна пътна карта, но влезете ли в Париж, можете да оставите картата и да се насладите на своето пребиваване там. Ако посветите цялото си време на картата, ще пропуснете същността.“
  • „Когато станем способни да идентифицираме страданието си и да откриваме причините му, ние ще се изпълним с умиротворение и радост, тъй като вече ще вървим по пътя към освобождението.“
  • „Прекратяването на страданието, тоест постигането на благополучието, е осъществимо само ако знаете как да се радвате на скъпоценностите, които вече имате.“
  • „Ако искате да обработите градината си, трябва да сте готови да се наведете и да заровите пръсти в почвата.“
  • „Правилното мислене е необходимо, за да ни води по пътя на Правилното поведение.“
  • „Способността да присъстваме в настоящия момент и да се радваме на живота ни освобождава от всички заробващи импулси. Тогава ни спохожда истинското щастие.“

Думи за светия човек от Краси Проданов

Прочетете още

245167_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 май – 2 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Харесвате го по-мрачно от Стивън Кинг 2. Възмездие от Крис Картър 3. Времеубежище …