Начало / Любопитно / Нарисувани библиотеки преобразяват сградите

Нарисувани библиотеки преобразяват сградите

Създават позитивна атмосфера и връщат навика да се чете

jan-is-de-man-6

Ян Хайнсбрук е нидерландски артист, който се е посветил на уличното изкуство, с други думи, на графитите. Вместо неразбираеми драсканици обаче изпод майсторското му перо се раждат голямоформатни картини, които грабват и погледа, и сърцето.

37-годишният художник всъщност нашумя, след като откри, че едно от нещата, които радват най-много хората, са книгите. Хайнсбрук, който използва творческия псевдоним JanIsDeMan, преобрази сграда на централната търговска улица в родния си Утрехт.

Снимките на фасадата обиколиха бързо света чрез социалните мрежи – и нидерландецът получи покана да покаже уменията си и във френския Булон сюр Мер. Пристанищният град организира фестивал за улично изкуство, като именно Ян Хайнсбрук се оказа централна фигура на едно от изданията му. В резултат се появи нова сграда, „украсена” с библиотека – за радост на местните.

Много е странно, че мога да създам нещо такова – признава нидерландският артист, –и че мога да го изживея. Давам максимума от себе си.”

jan

Хайнсбрук признава, че дължи славата си на сайта BoredPanda – публикацията там го превръща буквално за часове в световна „звезда”. След нарисуваната библиотека в Утрехт получава поръчка от Англия, а сега и от Франция. И намеква още нещо… Че вече го очакват със спрейовете и на други места.

Лира.бг по материали от de Gelderlander

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ows_150300441192806

Марсел Пруст – нежният принц на модернизма

Роден е преди вече 150 години Чудо е самият му живот, защото се ражда след …