На фокус
Начало / Любопитно / Нарисувани библиотеки преобразяват сградите

Нарисувани библиотеки преобразяват сградите

Създават позитивна атмосфера и връщат навика да се чете

jan-is-de-man-6

Ян Хайнсбрук е нидерландски артист, който се е посветил на уличното изкуство, с други думи, на графитите. Вместо неразбираеми драсканици обаче изпод майсторското му перо се раждат голямоформатни картини, които грабват и погледа, и сърцето.

37-годишният художник всъщност нашумя, след като откри, че едно от нещата, които радват най-много хората, са книгите. Хайнсбрук, който използва творческия псевдоним JanIsDeMan, преобрази сграда на централната търговска улица в родния си Утрехт.

Снимките на фасадата обиколиха бързо света чрез социалните мрежи – и нидерландецът получи покана да покаже уменията си и във френския Булон сюр Мер. Пристанищният град организира фестивал за улично изкуство, като именно Ян Хайнсбрук се оказа централна фигура на едно от изданията му. В резултат се появи нова сграда, „украсена” с библиотека – за радост на местните.

Много е странно, че мога да създам нещо такова – признава нидерландският артист, –и че мога да го изживея. Давам максимума от себе си.”

jan

Хайнсбрук признава, че дължи славата си на сайта BoredPanda – публикацията там го превръща буквално за часове в световна „звезда”. След нарисуваната библиотека в Утрехт получава поръчка от Англия, а сега и от Франция. И намеква още нещо… Че вече го очакват със спрейовете и на други места.

Лира.бг по материали от de Gelderlander

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

13301123

Художникът, който нарисува малкия Никола, си отиде

Дуетът му с големия Госини окончателно се превърна в спомен Жан-Жак Семпе почина на 89 …