Начало / Свят / Казуо Ишигуро е с все по-големи шансове за „Букър”

Казуо Ишигуро е с все по-големи шансове за „Букър”

Писателят спечели и Нобелова награда за литература през 2017

2000

Номинацията на родения в Нагасаки писател е за романа „Клара и слънцето”, който излезе и на български в превод на Владимир Молев. Повествованието се води от името на робот на име Клара, който води съществуване като обичаен човек и се грижи за 14-годишно момиче, страдащо от тежко заболяване. „Клара и слънцето” е нещо повече от роман за технологичното ни бъдеще”, казва например Роуън Уилямс от журито на „Букър”.

66-годишният автор вече има награда „Букър” в колекцията си. Печели я през 1989-а с романа „Остатъкът от деня”. Общо номинациите му са четири. „Клара и слънцето” пък е осмата му книга – и първата след спечелването на Нобеловата награда за литература през 2017 г.

Като основен конкурент на Ишигуро се очертава друг награждаван писател – Ричард Пауърс. Именно неговата The Overstory се сдоби с „Пулицър” преди две години. Новата му книга Bewilderment крие интересен сюжет – разказва за овдовял астробиолог, който се грижи за 9-годишен син, страдащ от аутизъм.

Сред другите претенденти личи името например на Деймън Галгут. Номиниран досега няколко пъти, южноафриканският писател е представен с книгата си The Promise. И преди е бил номиниран и британецът Сънджийв Сахота – сега на фокус е новата му China Room, в която действието се разиграва между Англия и Индия. Друго известно име, присъствало и преди в списъците, е Мери Лоусън от Канада.

Наградата „Букър” прави не едно и две литературни открития през годините. Сред най-ярките примери са Иън Макюън и Джулиан Барнс, които стават популярни именно сред спечелването ѝ. Първоначално е отредена за писатели от Великобритания и бившите ѝ колонии, но от 2014-а в надпреварата може да участва всяка една книга, която е излязла на английски.

Председател на журито тази година е Мая Джасанов, асистент-преподавател в Харвард, историк и писател. Според нея повечето от номинираните за финалната права книги говорят за това как приемаме тежкото си минало и надживяваме травмите, които ни нанася животът. Сред засегнатите теми са миграцията, робството, апартейдът, гражданската война. Уилямс допълва, че журито е търсило книги, които ще бъдат прочетени с радост от хората. „Не искахме да има творби, представляващи експеримент и удовлетворяващи най-вече своя автор и неколцина критици.” Общият брой на заглавията, минали през ситото на „Букър”, е 158. Шестте финалиста ще бъдат представени на 14 септември, а новият победител ще знаем на 3 ноември.

ipanews_d7585bc3-e929-4970-a885-78ffa24ba3be_1

Последният засега носител на наградата – от 2020-а, е Дъглас Стюарт с книгата Shuggie Bain

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Прочетете още

Prophet Song_author and book_teaser

Роман за разпада на Ирландия спечели „Букър“

„Държавата, в която живеем, се превърна, в чудовище“, казва главната героиня Prophet Song на Пол Линч …