Начало / Свят / Френските библиотеки изискват вече ковид-сертификат

Френските библиотеки изискват вече ковид-сертификат

Документът е задължителен за всички посетители

8a3dd79d19b338a186b5b46cf7f5fc6f

Изискването разпали страстни дебати в самите библиотеки и дори протести. Някои клонове дори обявиха стачка, преди решението да влезе в сила. Сред доводите против е например този,че библиотеките предоставят обществени услуги и е нужно да са достъпни за всички, без каквито и да е условия.

Много от библиотеките в Париж например функционират и като социални центрове. Хората се отбиват в тях, за да поговорят с приятели, да използват интернет или дори просто да си заредят телефона. „Ковид-сертификатът е препятствие най-вече за потребители, които живеят в несигурни икономически условия” – казва Паскал Фери, който е управител на библиотека в 18. район.

Затруднения ще има и във френската провинция, твърди Алис Бернар, която е председател на Сдружението на френските библиотекари. В знак на протест някои клонове намалиха капацитета на библиотеките си на скромните 50 посетители – граница, под която е възможно влизането без сертификат.

Новите мерки ще изпитат най-силно точно най-ранимите групи, като това ще задълбочи социалното неравенство”, казват библиотекарите

Copyright-France-3-Normandie

Парижки библиотеки изпратиха и отворено писмо до кмета Ан Идалго. В него обръщат внимание, че областите с най-нисък процент ваксинирани се припокриват с местата, на които живеят най-бедните хора, а именно тях се опитват да приобщят към обществото библиотеките. „Новите мерки ще изпитат най-силно точно най-ранимите групи, като това ще задълбочи социалното неравенство”, казва се например в писмото.

Същата мярка важи и за влизане в ресторанти, барове, театри. Специално при библиотеките има изключение за научните и университетските. Властите изтъкват, че това е начин да подканят хората да се ваксинират, за да не се стига отново до затваряне на цели отрасли. След въвеждането на мярката близо 4 млн. французи са потърсили възможност да се регистрират за ваксинация. Общо 45 млн. са получили поне една доза.

Лира.бг по материали от FranceInfo

Прочетете още

robby-mccullough-HslUloFIIk0-unsplash

Частните библиотеки са все по-популярни в Япония

Малки заемни възникват в цялата страна Настъплението на електронните книги породи истински парадокс – хората …