Начало / Свят / Книгите в опасност – забранените заглавия са все повече

Книгите в опасност – забранените заглавия са все повече

Неправителствени организации налагат нови критерии

christin-hume-k2Kcwkandwg-unsplash

Сдружения в САЩ поискаха общо 2571 заглавия да бъдат иззети от фондовете на училищните библиотеки. Повечето от тях се отнасят по някакъв начин към ЛГБТИ тематиката, като нерядко става дума за книги, които засягат и т. нар култура на пробуждането (терминът, използван на Запад, е woke).

Групите, които надигат глас на недоволство, носят имена като „Майки за свобода“, „Без леви завои в образованието“ и т. н. Наред с недоволството от конкретни книги, има опити и за по-мащабни инициативиРон ДеСантис, който вече е кандидат за президент, опита например да въведе закон срещу културата на пробуждането, като се забрани на учителите да обсъждат определени теми в час.

Бившият президент Барак Обама пък застана на противоположна позиция – той дори нарече хората, които се стремят към това да забраняват книги, „дълбоко объркани“. Обама е известен като страстен читател и според него мнозина критици са неподготвени за идеите и перспективите, които дават важни и актуални днес заглавия.

За да защити правото на всеки да има свободен избор в библиотеките, от Американската библиотекарска асоциация подхванаха инициатива, наречена „Обединени срещу забраната на книгите“. Тя цели да защити от посегателство заглавия като „Пурпур“ на Алис Уокър, която е сред нарочените за забрана. Книгата е литературна класика и истинско явление с над милион продадени екземпляра само във Великобритания. Гневът на организациите предизвиква и творчеството на истинска легенда в бранша като покойната Тони Морисън – носител на „Пулицър“ и Нобелова награда за литература.

Същите проблеми могат да се видят и в други страни – в Турция например нашумя случаят със забраната на популярната и у нас „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“. Съвсем наскоро пък графичната история в няколко части  „Сърцебиене“ се оказа на прицела на властите в Унгария. Издадената и у нас книга си навлече глоба от 12 млн. форинта, тъй като се продава неопакована в целофан, както изисква законът.

annie-spratt-XRN9JXKKIYM-unsplash

Все по-активни и с по-голямо влияние са частни организации, които критикуват т. нар. критическа расова теория и подозират налагането ѝ и чрез книгите. Родителски, религиозни и десни формирования активно работят за налагане на забрани в страни като Великобритания, Канада, Австралия или Бразилия

ИнформацияDeutsche Welle
Снимки от Christin Hume за Unsplash

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …