Начало / Свят / Експериментатор с думи и звуци спечели наградата „Георг Бюхнер”

Експериментатор с думи и звуци спечели наградата „Георг Бюхнер”

Новият ѝ носител е Клеменс Й. Зец

06a48a3d8ede33f193b149c8694a28fb

Австрийският писател е със словенски корени, но живее във Виена. Роден е в Грац преди 38 години, като е от харесваните творци на своето поколение. Сега това потвърди и Немската академия за език и литература, като отреди именно за Зец престижната награда, включваща и финансова отмяна в размер на 50 хил. евро.

Син на лекарка и строителен инженер, австрийският писател завършва германистика и математика. Интересите му обаче са разностранни – свири много добре на диджериду, а обожава и компютърните игри. Дебютът му излиза през 2007-а – роман, наречен „Синове и планети.

Десетината му книги най-често нямат ясно действие. Напомнят странен колаж от преживявания, като мястото, на което отвежда читателите си писателят, винаги е на ръба на социалната система – интернати, домове със специално предназначение, санаториуми. Младата публика обаче обожава Зец и книгите му се сдобиват по правило с комерсиален успех. Самият той е активен и по отношение на политическата реалност, а използва и новите технологии – един от романите му е написан на iPad.

Академията оценява творец на езика, който с романите и разказите си постоянно изследва човешките граници”, казва се в решението за връчването на наградата. Оценява се и това, че с драстичността си писателят добре знае как да налучка най-болезненото в нашето съвремие, имайки в същото време дълбоко хуманистични подбуди.

За най-успешна досега книга на Зец се смята „Любовта по време на детето от Малщат“, която спечели и Наградата на Лайпцигския панаир на книгата преди десетилетие. Преди шест години пък писателят публикува философски роман с повече от 1000 страници, наречен „Часът между жената и китарата”. Най-новата си книга посвещава на есперанто и един друг изкуствено създаден език – волапюк.

zeichnung-zeigt-georg-buechnerk-100_2400x1350

Наградата носи името на Георг Бюхнер, известен философ и революционер. Призът е най-престижният в немското езиково пространство. Учреден е през далечната 1924 г. Сред носителите на приза са Фридрих Дюренмат, Томас Бернхард и Макс Фриш

Лира.бг по материали от Frankfurter Allgemeine Zeitung

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

79f6bee138d5f697afd2c85767846ccfdc4ef71e

Почина писателят, обединил френския литературен авангард

Ключова фигура е няколко десетилетия Филип Солерс е една от най-забележителните личности сред пишещите на …