Начало / България / Легендарната поредица „101 отбивки” се завръща с нов хит

Легендарната поредица „101 отбивки” се завръща с нов хит

229985_bМесеци след последния локдаун, журналистът и пътешественик Иван Михалев ни повежда по нови 101 маршрута до красиви и малко известни кътчета из нашата страна.

101 Отбивки: Презареждане“ съдържа 101 непубликувани в предишните книги от поредицата дестинации, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали пътешественици.

„Всички сме уморени от месеците на изолация и задължително носене на маски. Всеки мечтае да открие нови места сред природата, където да презареди батериите. Това ме вдъхнови да направя този пътеводител“, посочва авторът.

101 отбивки-презареждане_Луковит-3Книгата „отвежда” до малко познати забележителности, които не фигурират в списъка на „100-те национални туристически обекта“. Дестинациите са най-различни – тайни водопади, мистериозни пещери, тракийски светилища, причудливи скални феномени, древни мегалити, вековни дървета, свещени места, китни села и архитектурни резервати.

Независимо дали се нуждаете от неделна разходка в близост до София, или едноседмична ваканция далеч от цивилизацията, „101 отбивки: Презареждане“ е книгата, която ще ви вдъхнови да стегнете багажа и да поемете на път.

101 отбивки-презареждане_Луковит-1От места, достъпни с кола, през планински екопътеки, до маршрути, по които няма нито табели, нито маркировка – в пътеводителя ви очакват много вълнуващи открития, които ще ви се прииска да споделите с приятелите ви във Facebook и Instagram.

Тайни водопади, планински екопътеки, от които се откриват „алпийски“ гледки, страховити каньони, над които се издигат древни тракийски светилища, мистични пещери в Странджа, които се намират зад някогашния „кльон“ на границата – всичко това  ще откриете на страниците на пътеводителя.

101 отбивки-презареждане_Панорамна гледка-3Освен невероятни цветни фотографии, уловили очарованието на тези места, книгата предлага и много любопитни факти, съвети какво още да видите в радиус от 50 км, както и съвети за начинаещи фотографи. Плюс точни упътвания как да стигнете до всяко от тези 101 интересни места.

В „101 отбивки: Презареждане” няма скрити реклами на хотели и заведения. Защото това е книга за пътешественици, а не за туристи.

ОТКЪС

Златен парк – Луковит

Ако ви се прииска да се върнете отново в детството, макар и за няколко часа, отправете се към района на Луковит. Тук ви очаква малък парк, който е сякаш изваден от приказките. Кръстен е Златния парк, тъй като се намира край бреговете на река Златна Панега – в живописна местност, заобиколена от дървета и цветя.
Част от парка е малко езерце с лебеди и диви патици. В единия край на езерцето върху сал във водата плава малка симпатична къщичка, която придава романтичен завършек на гледката. По брега на езерцето пък са построени причудливи къщички, които също са като от приказките – с каменни стени и зелени покриви, по които никне трева.
В самото езеро растат бели и розови водни лилии, донесени от устието на река Ропотамо. По каменните пилони също се забелязват керамични цветя, които греят усмихнато и създават настроение.
Цялата тази красота е сътворена от местен родолюбец – Андриан Йорданов – Ачо. Разказвали сме ви и друг път за неговите проекти в района на Карлуково, където също може да видите приказни герои от любими детски книги и анимационни филми. Ачо е бизнесмен, пещерняк, патриот… Но най-вече човек, който е пълен с енергия и идеи. Всичките му проекти са некомерсиални и са направени единствено с идеята да радват посетителите.
Входът към Златния парк също е безплатен. Мястото е отворено всеки ден – зиме и лете. Никой не събира входна такса. Няма забрани. Разчита се единствено на съвестта на посетителите за опазването на парка и поддържането на чистота. Цялото място излъчва мир и хармония. С две думи – райско кътче.
Любопитно

Входът на парка се намира съвсем близо до главния път София– Русе. Ако идвате от София, точно на входа на град Луковит ще видите две автокъщи вляво от шосето. Трябва да отбиете и да минете между тях по отклонение, което отвежда до малък паркинг с бариера. Там е входът на парка.

Любопитно

Двата бели лебеда са кръстени Ромео и Жулиета. Те са закупени от Ачо и живеят целогодишно в езерцето на Златния парк. Компания им правят няколко диви патици, които също намират храна и подслон в парка.
Любопитно

Къщичката в езерото е качена върху дървен сал, който е подвижен. Задвижва се от двигател и може да плува из езерото. Достъпът до нея е само с лодка. В самата къщичка има две легла и в бъдеще там ще може да се спи.

Виж още

Екопътека Искър – Панега
Каменните къщи – Карлуково
Скален манастир „Св. Никола Глигора“ – Карлуково
Пещера Проходна – Карлуково
Пещера Свирчовица – Карлуково

Панорамна площадка „Върхът“ — с. Могилица

Спиращи дъха гледки в сърцето на Родопите – така най-кратко може да се опише панорамната площадка „Върхът“ край с. Могилица. Тази съвсем нова забележителност (открита е през 2020 г.) ще ви зареди с адреналин и незабравими емоции.
Атракцията е построена в граничната зона, която преди е била недостъпна за посещения. Все още личат бетонните стълбове и телената ограда на някогашния кльон, охраняван от граничарите. Районът е известен със своята девствена природа и много интересни забележителности.
Изкачването до нея е доста екстремно изживяване – 9-километровият път до върха се минава само с високопроходими джипове. Те друсат на всеки завой и правят изживяването двойно по-забавно. Докато се дивите на гледките по пътя, гърбът и краката ви ще бъдат масажирани  постоянно от неравностите на трасето. Нещо като „родопско спа“, което получавате като бонус.
Самата площадка е също уникална. Макар и не най-високата в България (тези при Ягодина и Гьоврен са с по-голяма надморска височина), тя предлага нещо, което другите нямат – последният участък от нея е покрит с бронирано стъкло за по-пълно изживяване. Така че когато застанете най-отпред на площадката, ще можете да видите Родопите в краката си.
Буквално.
Зад изграждането на площадката стои един инициативен и много организиран човек – Милко
Кисьов, кмет на с. Могилица. Той сам е измислил целия проект и успял да осигури финансиране. Лично е ръководил всеки етап от строителството, като собственоръчно е пренасял едно по едно железата и другите строителни материали. За да може да се направят заварките на място, са били доставени два дизелови генератора, тежащи по 100 кг, пренесени също на ръце.
В изграждането на съоръжението са помагали с доброволен труд и хора от близките села – Могилица, Арда, Горна Арда, Киселчово. В крайна сметка площадката е била изградена, но проектът все още не е приключил. Има идея на близкия връх да бъде поставена стара гранична вишка, осигуряваща 360-градусова гледка.
Панорамната площадка се намира на 9 км от с. Могилица. Разположена е високо на непристъпни скали в подножието на връх Върхът (1351 м н.в.). Площадката се вижда отдалеч още преди да влезете в селото.
Има два начина да стигнете до нея – пеша и с високопроходим автомобил 4х4. Ако сте пеша, изминаването на разстоянието в едната посока отнема 2 часа и половина, независимо дали
вървите по пешеходния маршрут или по пътя за джипове. Единият е по-пряк, но и по-стръмен – изисква повече почивки. Другият е по-полегат, но и по-обиколен.
С кола също е трудно – минава се през съседното село Бориково, където асфалтът свършва и започва стар черен път, правен преди десетилетия Стъклото за площадката  е трипластово и специално закалено. Изработено е по поръчка в Пловдив.
Площадката се осветява и нощем с помощта на соларни панели, които са монтирани на върха  от военните. Той минава покрай някогашния кльон, където е имало гранична застава до 1989 г. Нагоре пътят става още по-екстремен – има дълбоки коловози, които се пълнят с вода от дъждовете и при снеготопенето напролет. Имайте предвид, че трасето е много екстремно. Ако автомобилът ви не е подготвен за такова каране, по-добре не опитвайте, защото може да заседнете по средата на пътя.
Най-сигурният вариант е да наемете един от специално пригодените джипове, които са паркирани пред кметството в с. Могилица. Цената е 60 лв., като може да се плати от няколко души и тогава може да падне до 15 лв. на човек.

Прочетете още

451650d606f3459e6c79d5c849497051

Иван Михалев и Елина Цанкова подготвиха „Нови 101 отбивки“

Продължението на бестселъра „101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България“ от …