Начало / България / Непознатата красота на българската столица

Непознатата красота на българската столица

Cover-Road101 отбивки в София” – новият пътеводител на автора на бестселъровата поредица „101 отбивки” Иван Михалев – разкрива скритата красота на столицата както на софиянци, така и на всички гости на града.
Спечелил сърцата на стотици хиляди читатели из цялата страна, авторът на блога „Отбивки“ насочва обектива си към място, чиято красота често забравяме – нашата столица.
Извънредната обстановка приключи, но въпреки че сме зажаднели за пътуване, колко от нас ще могат в скоро време да се отделят от работното място? А какво прави един пътешественик, когато не може да напуска София – пътешества в града, разбира се!
101 отбивки в София 1„101 отбивки в София” включва малко известни, но впечатляващи места в София и близките околности. Традиционните забележителности на града пък, които не бива да се изпускат, са включени по нов начин – с неизвестни, любопитни факти.
101 отбивки в София 4Каква тайна крие във вътрешността си Паметникът на Съветската армия и защо посолствата на Австрия и Италия са разменили сградите си? Защо лъвовете на Лъвов мост са без езици и къде се намира позлатената каляска на Мария Антоанета? В коя софийска сграда е свирил оркестърът от „Титаник” и на колко години е най-старото дърво в столицата? От „101 отбивки в София” ще научите отговорите на тези и много други въпроси, както и редица идеи как да прекарате приятен излет на няколко крачки от дома си.
„101 отбивки в София” на Иван Михалев ще помогне на гостите на града да забележат скритата красота на българската столица, а на софиянците – да видят града, който наричат дом, с нови очи.

ОТКЪС
Водната кула в „Лозенец“

Има места в София, които сякаш са излезли от приказките. Те са толкова различни от всичко наоколо, че прекрачването на прага им е като връщане към детството.
Едно от тези места е старата водна кула в квартал „Лозенец“, която е една от емблемите на стара София. Цялата е покрита с дива лоза, която напролет и наесен представлява възхитителна гледка. На върха на кулата има балкон с 360-градусова панорама, който наподобява средновековна крепост.
Интериорът също е много интересен. Щом влезете във вътрешността на кулата, погледът ви ще се прикове върху красивото спираловидно стълбище, което отвежда до най-горното ниво. Следва по-тясна стълба, която позволява да се излезе на терасата, но тази част не е разрешена за външни посетители.
През 20-те години на миналия век кулата е осигурявала водоснабдяването на тази част от града. След прокарването на рилския водопровод през 30-те години тя постепенно е започнала да губи предназначението си. Следват няколко десетилетия, през които старата кула е тънела в забрава. Едва в последните десетина години тя бе събудена за нов живот и превърната в художествена галерия. През пролетта и лятото тук се организират изложби, концерти и други събития.

Любопитно
Водонапорната кула е проектирана от германски инженер – Франц Салбах, през
далечната 1903 г. Строителството ѝ обаче се забавя четвърт век. Открита е през 1929 г.
Резервоарът на върха на кулата е с капацитет 100 куб. м.

Знаете ли, че
В началото на миналия век „Лозенец“ е бил най-високо разположеният квартал на София. Всички останали квартали се снабдявали на гравитационен принцип с Витошка вода. За „Лозенец“ обаче се наложило да се изгради водонапорна кула. Тя служи като контрарезервоар, който създава налягане, за да може водата да стига до намиращите се на хълма къщи.

Къде
Намира се на пресечката на улиците „Св. Теодосий Търновски“ и „Галичица“. Официалният адрес е ул. „Галичица“ 21.

Работно време
Сряда – Неделя 14:00 – 19:00 ч.

Будистка ступа – с. Плана

Будизмът е четвъртата по брой на последователи религия в света след християнството, исляма и индуизма. Последователите на Буда дори не възприемат неговото учение като религия, а по-скоро като житейска философия. Тя се основава на десетте будистки добродетели – щедрост, нравственост, себеотрицание, мъдрост, енергичност, търпение, истинност, решителност, обич и душевно равновесие.
Макар и не толкова многочислени, като в други страни по света, будистите в България
имат свои структури и свещени места (т.нар. ретрийт центрове). Това са места, които служат за медитация и духовно пречистване.
Най-големият такъв център се намира край софийското село Плана – на по-малко от половин час път с кола. Там се намира и единствената засега у нас „Ступа на просветлението“. Построена е от последователи на „Диамантения път на будизма в България“ (една от двете регистрирани будистки общности у нас) през 2015 г.
Считана е за свещено място от будистите у нас, но мястото е гостоприемно и за представители на други религии и учения. Дори и да нямате познания по източна философия, може да се отбиете тук за „презареждане на батериите“ и отърсване от стреса.
Ступата се намира на равнинно плато извън селото. От него се открива красива гледка към три планини – Рила, Витоша и Плана планина. Идеално място за медитация.

Любопитно
„Ступата на просветлението“ край Плана е един от близо 700-те будистки центрове по
света на Диамантения път под ръководството на Лама Оле Нидал.

Знаете ли, че
Ступите са будистки монументи, символизиращи момента, в който Буда е постигнал
просветление – природата на напълно пробудения ум. Тези паметници храмове
олицетворяват съвършената хармония на Вселената. Това не са просто постройки от
бетон и камък, а високоенергийни места. Смята се, че те зареждат с мир и любов
хората, които ги посещават. Представителите на будизма вярват, че ступите носят
щастие, изпълват хората с добри намерения и защитават света от бедствия и
конфликти.

Къде
Излезте от града по „Самоковско шосе“ и карайте, докато подминете последователно селата Бистрица и Железница. След изхода от второто село ще видите вляво отклонение за с. Плана. Щом стигнете селото, на разклона завийте надясно – към махала „Турмачка“ (има табела). Продължете още около 200-300 м. Щом стигнете първите къщи, трябва да завиете остро надясно по черен път, който отвежда до широка поляна с места за паркиране.

Музей на илюзиите

„Гледам и не вярвам на очите си“ – тази мисъл ще ви минава през ума много пъти, докато се разхождате в Музея на илюзиите. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. И затова е толкова забавно.
Музеят е направен така, че едновременно да ви разсмива и образова. Залата е с площ от 400 кв. м и е разделена на различни кътове. Експонатите са общо 52, като за разглеждането им ще ви е нужен около един час. Но може и да не се усетите как е минал цял следобед. Някои от илюзиите са толкова пристрастяващи, че ще ви се иска да ги пробвате отново и отново. Снимането е позволено навсякъде и дори е препоръчително.
Една от най-забавните атракции е „Столът“. Това е пространство, организирано по специален начин, така че да се правят атрактивни снимки. Погледнато под определен ъгъл, то действително изглежда като голям сив стол. Когато двама души се снимат на това място, се получава оптическа илюзия – сякаш единият е великан, а другият –  джудже.
Също толкова интересна е „Обърнатата стая“, където всичко е „с краката нагоре“. Виждали сте сигурно снимки в Инстаграм как хора „висят“ от тавана на стаята, сякаш са преодолели законите на гравитацията. Как става това? Много просто – на тавана на стаята има монтирани легло и нощно шкафче. А вие сте здраво стъпили на земята, която изглежда като таван. Снимате. Завъртате кадъра на 180 градуса и готово. Леглото е на пода, а вие сте на тавана. Можете да изпробвате всякакви пози – всеки път резултатът е удивително забавен.
Сред атракциите е и помещение със специален фосфорен тапет, който позволява да фотографирате сянката си. Заставате до стената, някой натиска бутона, тялото ви се осветява от светлина, след което тя угасва. Вие се отдръпвате и хоп – на стената се появява вашият двойник под формата на сянка. Тапетът позволява също да рисувате или да пишете със светлина по него. Можете да експериментирате колкото искате. Единственото ограничение е силата на вашето въображение.

Любопитно
Думата „илюзия“ произлиза от латинското illusio – „грешка“, „заблуждение“. Изопачено възприятие на действителността. Музеят съдържа предимно оптични илюзии, базирани основно на физика и математика.

Любопитно
Музеят е част от международна верига музеи със същото име. Фирмата създател е от Литва. Първият музей от веригата е открит в литовската столица Вилнюс. Вторият е в полския град Краков. София е третият град, в който илюзиите си имат свой музей.

Любопитно
Една от илюзиите е наречена „Безкрайното огледало“. Щом погледнете в него, ще видите ефекта от филма „Матрицата“ – тунел от светлини, които се простират до безкрайност в пространството. В действителност това е илюзия, която се постига с помощта на напълно отразяващо огледало с разположени около ръба му светлинки. Има и второ частично отразяващо еднопосочно огледало, поставено на малко разстояние от първото. Именно то предизвиква ефекта на безкрайност.
По подобен начин е конструиран и „Безкрайният куб“. При него също се постига ефект на безкрайност чрез огледала, поставени по специален начин. Щом поставите главата си в куба, пред очите ви ще се разкрият безброй ваши отражения.

Знаете ли, че
Сред експонатите на музея е „Вазата на Рубин“, произведена за юбилея на кралица Елизабет II през 1977 г. В света съществуват само 200 бройки от нея, като всеки екземпляр е с уникален сертификат и номер. Представлява бяла керамична ваза, която се върти върху грамофонна плоча. Профилите на вазата образуват оптична илюзия, показваща английската кралица Елизабет II и принц Филип. Тъй като вазата се върти, отстрани изглежда така, сякаш двамата си говорят.

Къде
Бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16.

Прочетете още

451650d606f3459e6c79d5c849497051

Иван Михалев и Елина Цанкова подготвиха „Нови 101 отбивки“

Продължението на бестселъра „101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България“ от …