Начало / "Четящият човек" / Иван: светец и на хартия

Иван: светец и на хартия

Най-обичаният имен ден ни накара да се разровим из Хеликон – и да открием в книгите колко много лица имат Ивановцитеbible-1679746_1920

Наполовина ангел, наполовина човек

Йоан Кръстител е като запетайката, без която едно изречение губи силата си и се разпада… Но в този случай става дума за вярата… И в крайна сметка за всичко, което ни прави хора.

Затова и Ивановците са от особена мая

Вижте например първия сред тях в родната литература – Вазов е новатор в много отношения. Прокарва пъртина там, където преди е било пустош.

Още малко класика – но сменяме ракурса… Иван е и добър герой. Когато пък е Иван Денисович, е способен да разтърси цяло едно закостеняло общество. През 1962 г. излиза знаменитата книга на Солженицин „Един ден на Иван Денисович“. И за първи път някой проговаря за ГУЛАГ.

Един друг Иван – но в чешкия му вариант Ян, свети дълго, след като изгаря… Точно като светеца. Ленка Прохазкова разказва историята на Ян Палах в своята „Слънце в зенита“.

ivan

Думите обичат Иван

Това пък си го мислим – и с доза пристрастие, когато разгърнем книга на нашия Иван Голев. Понякога е безмилостен към това, което ни заобикаля, но винаги правдив. Препоръчваме ви например „Сезонът на погребенията“.

Иван е житейско състояние

Да вземем например папите – точно 23 са главите на Римокатолическата църква, които носят името Йоан… Пък и най-големият ни светец – от Горите рилски.

Името крие и много изобилие

Вярва се, че е на късмет – сигурно с право… Как иначе да си обясним, че ако изпишете Иван в търсачката на Хеликон, ще се появят цели 82 страници с книги, в които са забъркани предимно родни Ивановци.

Ето 10 с Иван и от нас
knigi

  1. Апокалипсис или Откровение на св. Йоан Богослов. Сигурно най-енигматичното от Новия завет, което се струва да се разлисти и като самостоятелно заглавие.
  2. Четириевангелие на Цар Иван Александър – част от списъка на ЮНЕСКО „Паметта на света“. Илюстровано с 366 миниатюри.
  3. „Под игото“ на Иван Вазов – българският роман започва оттук. Ново, симпатично и съхраняващо културното ни наследство издание.
  4. „Левски“ – роман, който коства живота на великолепната Яна Язова. Иконата на българското освобождение проблясва неочаквано през погледа на една жена.
  5. „Света Богородица на цветята“ – от един френски Иван, Жан Жьоне. Магично преплела в себе си характеристиките на роман, автобиография и поема.
  6. „Разплата“ – добавяме я тук, защото е най-новото от този американски Иван, Джон Гришам. И доказателство за майсторството му, поне в територията на трилъра.
  7. „Когато светът беше невинен“ – омайваща с миналото, което носи в себе си. Дело на една от най-известните в Румъния днес, Йоана Първулеску.
  8. „101 отбивки“ – всеки иска да пътешества, всеки иска да е свободен… Иван Михалев е открил как заедно с половинката си Елина. Затова и проектът им „101 отбивки“ се радва вече няколко години на такъв интерес.
  9. „Дневникът на един татко звероукротител“ – нещо свежо от най-ново време… Калоян Явашев обича папагалите и децата си и има своя теория какво ги свързва.
  10. „Спящите красавици“ – етимологията на Оуен също води към Иван… Оуен е един от авторите на тази книга и част от славната фамилия Кинг. Другият е всъщност баща му, Стивън Кинг.

Иван в книгите потърси Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403706160_721536976687762_289316711754404712_n

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да …