Начало / Интервюта / Юлияна Дончева: Неповторимата природа е тест за издръжливостта на всеки

Юлияна Дончева: Неповторимата природа е тест за издръжливостта на всеки

„Пътят“ на Юлияна Дончева носи прохлада и теми за размисъл

IMG_4719
След като написа две книги, които предупреждават за изкушенията на тялото, Юлияна Дончева намести в интересен сюжет и духа, и психиката. Нейният роман „Пътят“ разказва за най-дългия туристически маршрут в България, който започва от връх Ком и завършва на нос Емине, заедно с различни типажи характери, всеки поел по своя причина към това предизвикателство. Книгата е свежа, динамична, тече като филм, наситен с приключения и красиви пейзажи, и не само. Тя засяга проблемите с презастрояването на всяка педя земя у нас, която лесно става плячка на корпоративни интереси, но най-вече „Пътят“ издига над подобни дребнотемия онези хора, които се доказват в катаклизмите, причинени от бури, или от човешка ръка. Опитни планинари, активно спортуващи, романтици и съзерцателни натури, даже суетни мадами или зомбирани в офисите си чиновници, мнозина ще намерят своята страничка от „Пътят“. А ние им помагаме с това интервю.

– Госпожо Дончева, знаем, че книги за пътя се пишат от хора, които търсят нова посока в живота си. Вашата с този роман каква беше?

– Аз съм от хората, които постоянно търсят нови посоки и доказателство за това са разнопосочните ми интереси в живота. Вечно търся нови предизвикателства, но не за да предизвикам вниманието на хората, а за да изпитам себе си. За мен изключително важно е периодично да напускам зоната си на спокойствие и комфорт и да се хвърлям в рискови начинания. Емоциите и вълнението от всеки нов проект държат сетивата ми будни.

– Вие лично изминахте ли маршрута Ком-Емине и обичате ли самотни преходи?

– С моето семейство обожаваме планината и преходите в местности, където няма други хора. Дали съм изминала маршрута Ком-Емине е въпрос, чийто отговор се крие в книгата. Много ми се искаше да разкажа за този път, който не е толкова популярен, колкото пътя на Камино, но пък предлага далеч по-сериозни изпитания не само за физиката, но и за психиката на човек.

– А защо в сюжета на „Пътят“ пресичате тази траектория с друга – в Пакистан?229460_b

– Пакистан е една от най-любопитните за мен страни в света. Кацала съм там в извънредна ситуация, когато беше атентата срещу премиера на страната Беназир Бхуто и в самолета ни нахлуха въоръжени лица. Мислех, че ще ни вземат за заложници, защото тогава в страната избухна гражданска война и бунтовниците постоянно отвличаха хора. За радост, този сценарий ни се размина, но аз непрекъснато следях новините и разглеждах картата на Пакистан, защото на връщане трябваше пак да кацнем там. Още тогава ми направи впечатление изключителната красота на тази страна, в която се намира и митичната долина Хунза, за която мнозина смятат, че е долината Шангри-Ла от романа на Джеймс Хилтън „Изгубеният хоризонт“. В Пакистан се намират и едни от най-високите върхове в света, което отговаряше на търсенето ми за неповторима природа, която подлага на тест издръжливостта на всеки.

– Вярно ли е, че там има планински върхове, които носят български имена?

– Всичко, което е свързано със среда, природа, местности е реално. За мен също беше изненада да науча, че в планината Каракорум, Пакистан, има върхове, които носят български имена. Докато пишех историята имаше един момент, в който изпаднах в тупик – нямах идея как да продължа. Една нощ се събудих точно в 1,11 часа и още с отварянето на компютъра видях историята с покоряването на върхове в Каракорум от български алпинисти през 2012 г. Дописах историята там още същата нощ.

– Помогна ли ви за този текст образованието от УАСГ, защото виждам и специфично познаване на ландшафта и на строителния бранш. Ако позволите да се пошегувам с вас – при следваща среща с брокер ще имам предвид една мисъл от книгата: “Никой не хвали имот преди да го е купил:)

– Абсолютно….Мисля си, че всяко едно познание рано или късно може да послужи за нещо. Никога не съм работила по специалността си, но явно образованието ми не е отишло на вятъра. Умея да разчитам карти и сателитни снимки и ако имам повече материал от повърхността на Марс, ще мога да направя едно пътуване и до там… :)

Ако погледнем кои са най-успешните модели за подражание, веднага ще видим отсъствието на хора, които можем да определим като съвременни философи или мъдреци. Обществото става все по-консуматорско

IMG_4740

– Това че едно духовно приключение може да се спъне от материални интереси, типично българска черта ли е?

– Не бих казала, че сме по-различни от другите народи – днес голяма част от човечеството следва материалните интереси и обръща по-малко внимание на духовността. Само ако погледнем кои са най-успешните модели за подражание, веднага ще видим отсъствието на хора, които можем да определим като съвременни философи или мъдреци. Обществото става все по-консуматорско и това е много тъжно.

– Героите ви имат ли реални прототипи, каква жена би тръгнала със сешоар на планински преход?

– Всеки един от героите ми има реален прототип, макар и не на 100% – все пак съм вложила и мой почерк в оформянето на характерите, за да бъде по-ясна идеята ми. Жените, които си носят сешоари на планински преходи, са същите онези, които ходят на плаж с високи токчета. Можем да ги видим в най-елитните ни курорти…

– Работили сте в италианската телевизия RAI-2, познавате модата и лайфстайл средите. Бихте ли сравнили начина по който отразяват елита на своите държави медиите в Италия и България?

– Отразяването на известните хора тук и в Италия е напълно различно. И там има жълти новини, но ако те не кореспондират с реалността, глобите са много високи. А тук няма кого да осъдиш – всеки може да си тиражира всякакви щуротии, които нямат връзка с действителността, без да бъде наказан.

– За финал – хвърлихте ли накрая вашето камъче в морето според ритуала, стигнахте ли до някакъв абсолют с написването на тази книга?

– Моето камъче си го нося още в джоба – не съм стигнала момента, в който да кажа, че съм постигнала всичко, което съм си мечтала. Но така ми е по-интересно, защото вярвам, че по Пътя ме очакват още много изненади…

Разговора води Людмила Еленкова

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

45

Георги Тенев: „Резиденцията“ се занимава с проблемността на вярата

Изпращаме 2021 г. с писателя и драматург Георги Тенев – тазгодишният носител на Награда „Хеликон“, …