Начало / Любопитно / За ползата от четенето при възрастните хора. Как да отложим старостта с помощта на книгите

За ползата от четенето при възрастните хора. Как да отложим старостта с помощта на книгите

Нови изследвания на учените доказват, че четенето е не само увлекателно, но и полезно за здравето занимание. Това означава, че с напредването на възрастта книгата може да стане този спасителен инструмент, който да подобри качеството на живота и дори да го удължи.

o-polze-chteniia-dlia-pozhilyh-liudei-640x400

Тренировка за мозъка

Както практикуването на физкултура може значително да продължи „срока на служба” на човешкото тяло, така и четенето „тренира” мозъка и по този начин препятства стареенето му. Обяснението е просто. Четенето – това неуморяващо и безгрижно на вид занятие – е в действителност напрегната работа за клетките на мозъка. Думите на художественото произведение и на специализираната литература трябва не само да се прочетат, но и да се анализират, тоест да бъдат трансформирани в образи и понятия, след което да се вникне в смисъла на написаното. Необходимите усилия тук са значително по-големи, отколкото при гледане на телевизия или при разговор.

Процесът е невидим, но ефективността му в никакъв случай не бива да се омаловажава, тъй като това натоварване пречи за разрушаването на невронните връзки, а следователно и за развитието на старческо слабоумие. Примерите са навсякъде край нас – хората с интелектуални професии или просто любители на добрата литература много по-задълго запазват способността си за обучение и запомняне на нова информация, от тези, които не четат нищо или похващат книга от време на време.

Полезно хоби

o-polze-chteniia-dlia-pozhilyh-liudei_1-640x400Ето още няколко сериозни причини, заради които си струва редовното четене да бъде включено в заниманията на възрастния човек:

  1. Удължаване на живота. По последни данни на учени от Йейлския университет, хората, които четат редовно, са заплашени в по-малка степен от ранна смърт и живеят по-дълго от тези, които пренебрегват това толкова достъпно развлечение.
  2. Положително влияние върху нервната система. Сюжетите на книгите и героите им дават възможност за откъсване от личните проблеми, болести и преживявания, следователно защитават от стрес и не позволяват да се изпада в униние.
  3. Съдействие в общуването. Първо, за възрастния човек е по-лесно да намери тема за разговор със събеседници от всяка възраст – той може да сподели впечатлението си от новата книга, да обсъди сюжета ù или да я препоръча за четене. Второ, хората, които общуват с литературата, по-добре разбират мислите и постъпките на околните. Те притежават по-гъвкаво мислене, тъй като в процеса на четенето „пробват” на себе си модела на поведение на героите.
  4. Помощ при съблюдаването на дневен режим. При възрастните хора, които ежедневно четат преди сън (денем или вечер), взетата в ръка книга служи за мозъка като своеобразен сигнал за „отбой”. Те по-дълго и дълбоко заспиват, и не се нуждаят от броене на овце или седативни препарати.
  5. Мотивация за активен живот. Историите на героите от книгите, удържали победа над себе си или обстоятелствата, приключенията и биографичните издания повдигат емоционалния тонус и подтикват към действия.

Най-добрата литература за възрастни

o-polze-chteniia-dlia-pozhilyh-liudei_2-640x400Няма никакви специални рамки, които да ограничават избора на автори или тематичната насоченост на книгите за възрастни хора. Единственото условие е литературата да е качествена, ако този епитет изобщо може да се употреби по отношение на нея. Това означава, че булевардните женски романи, второкачествените кримки или жълтата преса едва ли ще са полезни за четене от възрастния човек.

По-добре е предпочитание да се отдаде на следните жанрове:

  1. Философска и духовна литература. Такива книги помагат да се придобие смисъл в живота, да се определи отношението към околните и себе си, да се осъзнае мястото в мирозданието.
  2. Научно-медицинска литература. Тя помага на възрастния читател обективно да оцени състоянието на собственото си физическо и емоционално здраве, настройва го към активни действия за профилактика на заболяванията.
  3. Класика. Напредналата възраст е идеалното време да се препрочетат отдавна известните произведения на големите майстори или за повторно запознанство с тях.
  4. Биографични и автобиографични издания. Жизненият опит никога не е излишен, дори и чуждият.
  5. Криминалета от признати класици, приключения, хумор. Първите развиват вниманието и логичното мислене. Вторите стимулират физическата и емоционалната активност. Третите повдигат настроението, дават пример за остроумно общуване със събеседниците, учат как тежките житейски ситуации да бъдат приемани с шега.

Публикацията е от pansionatblago.ru

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …