Начало / Свят / Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас

E3n3cY5VoAMcFXp

67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. В жилите на майка ѝ тече и кръв от племето оджибуей. Културната наследственост я кара цял живот да върви по следите на индианските традиции и история.

Прави го и в най-новата си книга – The Night Watchman. За сюжета се вдъхновява от преживелиците на собствения си дядо. В средата на миналия век резерватът, в който живее, е заплашен от закриване. Няколко племена са изправени пред физическо унищожение. Връщайки се назад във времето, Ърдрич изгражда един впечатляващ разказ на много нива според журито.

Сега писателката казва, че се чувства така, сякаш престижната награда е спечелена от самия ѝ дядо. При това тя вече има една номинация за „Пулицър. През 2009-а я печели с „Нашествието на дивите гълъби”, която излезе и на български.

Като цяло, Ърдрич е награждаван и уважаван автор. Създала е 15 романа, както и няколко стихосбирки. С удоволствие пише и стихове.

Иначе дядо ѝ Петрис Гурно, който се превръща и в герой на The Night Watchman, е наистина позната личност от по-новата индианска история. Той е племенен председател на резервата Планина на костенурките, като лично се грижи за възпитанието на своята внучка, като я обучава например в областта на религиите. Точно на базата на реалните отношения с дядо си създава и един от най-известните свои персонажи – отец Дамиен. Едно от най-големите ѝ постижения дотук пък е Наградата на Конгреса за американска художествена литература отпреди 6 години.

00BooksTerritory_BirchbarkBooks-promo-superJumbo-v2

Повече от 20 лета  Луиз Ърдрич развива своята независима книжарница Birchbark Books, която се намира в Минеаполис. Стопанисва я с дъщерите си и своята сестра. А в нея човек може да намери книги, много от изкуството на индианците, традиционни техни билки и дори бижута

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

adaptation_film_03

Светът е преброден от ловци на орхидеи

Удоволствие е да срещнеш младите етнолози Атанаска и Тодор Станчеви от изд. „Ерове“, защото те …