Начало / Любопитно / Писателите носят крехка душа

Писателите носят крехка душа

Пет примера за психичните им неволи

182039013_1478063452533079_6710816545893661946_n

Творческото напрежение понякога може да изиграе и лоша шега. Така че един деликатен човек да се намери на прага на психическите неблагополучия. От друга страна, именно различното мислене помага на големите таланти да изразят себе си и така да създадат вечни произведения.

Факт е, че много от майсторите на перото имат големи лични проблеми. Понякога остават затворени в рамките на социалната им клетка – например семейството. Друг път се промъкват в творчеството. Има и такива, които стават достояние на обществото.

Писателят обаче на първо място е човек. Колкото и голямо да е името му, проблемите му са като на всички нас. Затова и имената, които ще изредим, заслужават първо съчувствие и уважение. Често дори удивление, че са създали толкова книги, носейки достойно тегобите си.

Ето пет примера за писатели с крехка душа. Ще ги запомним обаче с това, че имената им са вписани със златни букви в литературната съкровищница

ПИСАТЕЛИ С ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ

pet

  1. Ърнест Хемингуей

Психологическото му състояние се характеризира с резки отклонения ту към зле, тук към по-добре. Всеизвестно е, че Хемингуей страда в значителна част от живота си заради алкохолната си зависимост. По-малко известно е, че при него е налице и черепно-мозъчна травма, която води до функционални изменения. Самият той има и психоза, а заедно с това развива и нарцистично разстройство на личността. Лежал е в психиатрична клиника, като постепенно състоянието му се влошава. Губи паметта си и способността да формулира мисли. За капак на всичко се застрелва с любимото си оръжие през юли 1961-а.

  1. Лев Толстой

Писателят страда от дълбока депресия, като състоянията започват да настъпват все по-често и да траят все повече време. Смята се, че именно заради борбата с незавидното си психическо положение избира аскетизма за начин на живот. Надява се, че и пътешествията ще му помогнат. Става обаче точно обратното – разболява се от бронхопневмония, която слага край на житейския му път.

  1. Джонатан Суифт

Симптоми на психическо разстройство се забелязват при него още от ранна възраст. Странностите му се увеличават с всяка година, а на стари години животът му става непоносим. Веднъж например търкал очите си толкова дълго, докато на клепачите не се появила кръв. Като видял отражението си в огледало, писателят решил да ги извади. Нужна била намесата на няколко мъже, за да му попречат. От шока, който преживял, Джонатан Суифт не проговорил през цялата следваща година.

  1. Едгар Алан По

Писателят не крие психическите си проблеми. Състоянието му е променливо: ту прави глупости, ту сяда и пише стойностни текстове. Ден преди смъртта му е открит да броди в безпомощно състояние по улиците.

  1. Вирджиния Улф

Незабравимите творби на писателката са факт колкото благодарение таланта ѝ, толкова и заради многото обрати в живота ѝ. Губи майка си още в най-ранна възраст, после е жертва на сексуално насилие от страна на несобствените ѝ братя. През живота си непрекъснато се бори с пристъпи на депресия. Страда от главоболие, болки в гласните струни, привижда ѝ се какво ли не. Преживява няколко нервни срива, като прави и опит за самоубийство. Последният е успешен – на 28 март 1941-а пълни джобовете на палтото си с камъни и се удавя.

Лира. бг по материали от „Книжен континент”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20200410041938

„Пророкът“ на Халил Джубран стана на столетие

Книгата е публикувана за първи път през 1923 г. 26 фрагмента има по страниците ѝ …