Начало / Критика / Мисли за храната като за лекарство

Мисли за храната като за лекарство

Юлия ПЕТКОВА

coverДиетата в Зоната не е разработена като програма за сваляне на тегло, а като хранителен режим за цял живот и за оптимално справяне с възпалението, предизвикано от храненето. Това възпаление отключва повечето хронични заболявания според д-р Бари Сиърс, автор на знаковата книгаОздравителната зона, бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. Сиърс има 14 патента в областта на интравенозните противоракови медикаменти и диетичното регулиране на хормоналните реакции за лечение на сърдечносъдови заболявания. „Оздравителната Зона“ се явява синтез на няколко десетилетия научна работа.

Системата за оздравително хранене в Зоната се основава на елементи, които са уникални за всеки човек: дневното количество протеини, нужни да се поддържа съответната мускулна маса, релевантното количество въглехидрати и мазнини, нивото на инсулинова резистентност, определящо типа въглехидрати, които може да се консумират, количество на необходимите добавки. Средната дневна стойност на допустимите калории е 1350, като съотношението въглехидрати-протеини-мазнини е 40-30-30. Основен източник на въглехидрати са зеленчуците и плодовете, a от зеленчуците за предпочитане са тези, които не съдържат скорбяла: броколи, зеле, спанак, аспержи и т.н.

Диета „Зоната“ предоставя повече калий и фибри от диетата DASH например, именно защото съдържа повече зеленчуци. В България е известна и т.нар. палеодиета, която се различава от „Зоната“ в две посоки. Първата е, че палеодиетата не отчита индивидуалните протеинови нужди, а това би могло да доведе до потенциална свръхконсумация на протеини, както и на излишък от калории. Втората разлика е, че пшеницата, бобовите култури, млечните продукти и алкохолът не може да бъдат консумирани в палеодиетата, тъй като не са съществували преди 15  000 години. Според д-р Сиърс абсолютното изключване на тези храни не би издържало при един по-подробен анализ на аргументите. Колкото до алкохола, Сиърс препоръчва крайна умереност поради ефекта му да причинява „пропусклив“ стомашно-чревен тракт и „пропусклив“ мозък. Харесва ли ни или не, идеалната консумация на алкохол е нула.

Според повече от 30 клинични изпитания диета „Зоната“ е възможно най-добрата по отношение на контролирането на апетита, загубата на телесни мазнини, намаляването на кръвната захар, кръвните липиди и най-важното – снижаване на клетъчното възпаление, в сравнение с всички останали диети. „Зоната“ е противовъзпалителна диета, тъй като представлява комбинация от хормонална и генна терапия. Тя намалява образуването на насърчаващите възпалението ейкозаноиди и снижава активирането на NF-kB (главния генетичен превключвател за възпаление). Ето защо диета „Зоната“ е необходимата първа стъпка за подобряване на оздравителната реакция. За да се оптимизира оздравителната реакция при вече налично възпаление обаче, са необходими добавки с омега-3 мастни киселини и полифеноли.

large_70_25092Книгите на д-р Сиърс са продадени в тираж от над 6 милиона екземпляра в САЩ и са преведени на 23 езика. Отвъд този феноменален успех интересът към хранителна стратегия „Зоната“ е съвсем логичен. Още Хипократ преди 2500 години е казал, че основната задача на медицината трябва да е предотвратяването на болести.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!