Начало / Критика / Джонатан Францен: Сериозните читатели винаги ще предпочитат печатните книги

Джонатан Францен: Сериозните читатели винаги ще предпочитат печатните книги

Писателят Джонатан Францен заяви, че сериозните читатели винаги ще предпочитат печатните пред електронните книги, пише „Гардиън”. Това изказване той направил на литературния фестивал „Хей” в Картагена, Колумбия. Според автора на бестселърите „Свобода” и „Поправките”, дигиталните издания са в разрез с някои капитални ценности.

„Някой се труди адски усърдно, за да направи езика подходящ, точно по начина, по който иска. Накрая е толкова сигурен в това, че го отпечатва с мастило на хартия. На екрана обаче винаги имаме впечатление, че можем да променяме, да изтриваме съдържанието. За човек луд по литературата, като мен например, просто не е достатъчно приемливо това.
Всичко в живота е относително, но този текст (на книга), не трябва да се променя. Дали ще има след 50 години някой, който да има този глад за нещо постоянно и неизменимо? Не знам, нямам кристална топка, но смятам, че сериозните читатели винаги ще предпочитат печатни книги. Не знам как света би функционирал без постоянство. Това е в разрез с всякакво чувство за справедливост и не би могло да бъде приложено от едно отговорно правителство”, категоричен е Францен.
Писателят е  направил и интересно изказване за ситуацията в Европа: „Когато отидеш в Европа, политиците нямат значение. Хората, които взимат решенията, са банкерите. Финансистите определят какво става. Това няма общо с демокрацията и волята на хората. Ние ставаме заложници, защото харесваме iPhone-ите си”.

Джонатан Францен е американски писател, роден през 1959 г. Написал е 6 книги, най-известни от които „Свобода” и „Поправките”. Роден е в САЩ в семейство на американка и швед, завършил е в Германия. Францен е сред любимите автори на американския президент Барак Обама. Носител е на много литературни награди.

Фото: en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Джонатан Францен: „Окупирай Уолстрийт” направи колосален пробив в американското мислене
Макс Фриш „анкетира“ Джонатан Францен
Зондхайм, Францен и Уилкерсън с награди „Хартланд”
„За” и „против” е-книгата
Греъм Суифт: Е-книгите застрашават поминъка на писателите

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …