Начало / Критика / „За” и „против” е-книгата

„За” и „против” е-книгата

Шейн Ричмънд, шеф на отдел „Технологии” в британския „Телеграф”: Физическият формат книгите е орисан на гибел

 

Книгите, в техния физически формат, са орисани на гибел. Такова е мнението на шефа на отдел „Технологии” в британското издание „Телеграф” – Шейн Ричмънд. Той е сигурен че удобството ще накара хората да започнат да си купуват, ако не само електронни книги, то в повечето случаи.

Като аргумент в полза на дигиталния формат той извежда най-вече възможността за „търсачка”, което улеснява читателя, ако например е забравил даден момент или персонаж. Също така подчертаването става много по-лесно – без да се понижава качеството на изданието. „Бих добавил и възможността да се носят много книги на малко като размер устройство, но главно държа на първите две точки”, казва Ричмънд.

Журналистът дава примери от миналото, които показват извървян път по подобен начин. „Качеството на звука на музикален файл е по-добро на диск, отколкото на МР3, но хората използват второто. Всички обичаме извадена снимка, но въпреки това голяма част от хората снимат с телефон или цифрови апарати и след това качват резултатите на своя компютър. Много малка част от тях биват принтирани”, пише Ричмънд.

„Удобството ще убие печатните книги. Или може би няма, но накрая ще ги притежават само ценители и колекционери. Електронните книги „владеят” 14% от пазара. 14% не са много, но силата им расте бързо”, е заключението на журналиста.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …