Начало / Свят / Копие на Александрийската библиотека ще се строи в Гиза

Копие на Александрийската библиотека ще се строи в Гиза

Властите в Кайро възнамеряват да изградят точно копие на съвременната Александрийска библиотека редом до пирамидите в Гиза, съобщи actualno.com, цитирайки  ИТАР-ТАСС. Библиотеката може да бъде „клонирана“ на територията на бъдещия Голям египетски музей. Според плановете на строителите той трябва да отвори врати през 2015 г.

При изграждането на втората Александрийска библиотека ще бъде повторен мащабният облик на Новата библиотека в Александрия, построена през 2002 г.
Съвременната Александрийска библиотека поразява с архитектурата си. Главната читателска зала се намира под 32-метров остъклен покрив с диаметър 160 метра. Площта на залата е 70 000 кв. м., а сградата е разделена на 11 каскадни нива.

Тя е открита на 23 април 2002 г. за да възстанови старото величие и да осигури свободен достъп до знанията на всички желаещи. Във финансирането на строителството участва ЮНЕСКО. Строителството на новата сграда продължава 12 години. Единадесететажната ултрамодерна постройка е с формата на срязан косо цилиндър, замислен като символ на Слънцето – знака на Древен Египет. На една от стените могат да се видят букви от всички съществуващи в света азбуки. В огромната и светла читалня, предвидена за 3500 посетители, може да се получи всяка книга и веднага да се направи разпечатка или запис на компактдиск на част от нея. Равнищата за четене са седем.

Древната царска библиотека е построена в началото на 3 век пр.н.е. в Александрия и е била най-голямата библиотека в античността, а също така и най-големият за своето време център на знанието и науката.

Основана е по време на управлението на египетския владетел Птолемей II. Предполага се, че в нея са се съхранявали между 400 000 и 700 000 пергаментови свитъка. Птолемеите издават закон, според който корабите в пристанището трябва да бъдат проверявани и всеки ръкопис, неизвестен на библиотеката, да се прибира. За да навредят на своята съперница – библиотеката в Пергамон, птолемеите забранили износа на нилски папирус.

В библиотеката работят много учени от епохата на елинизма, в това число Евклид, Ератостен, Аполоний Родоски и Хипатия. Има няколко версии за разрушаването на древния храм на познанието.

Фото:wikipedia.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …