Начало / Свят / Унгарска писателка е систематично преследвана

Унгарска писателка е систематично преследвана

Кристина Тот потърси помощ с отворено писмо

36983889_5dea4d0744b0402988edf5bede99fc72_wm

53-годишната авторка е сред водещите в страната си, като наред с писането се занимава с преводи от френски и художествена дейност. Тот разпространи в социалните мрежи писмо, с което описва моментното състояние на творческата сцена в Унгария, както и своето положение.

В неволя съм – пише тя, – като резултат от едно интервю срещу мен бе подхваната дискредитираща политическа кампания. Получавам стотици очернящи съобщения и съм мишена за атаки на улицата. Някой напълни пощенската ми кутия с кучешки екскременти. Ориентирани вдясно медии атакуват осиновената ми непълнолетна дъщеря от ромски произход. Големият ми син също се страхува.

По-нататък Кристина Тот уточнява, че ситуацията застрашава психическото ѝ здраве и че се чувства заплашена физически. Обръща се за помощ към своите чуждестранни преводачи и издатели с молба да разпространят писмото ѝ на колкото може повече места.

Според Тот в днешна Унгария всеки писател е застрашен, при положение че иска да изкаже свободно мнението си за случващото се в страната.

Самата тя избира за сюжетите си чувствителни теми като осиновяването или болестите, които съпровождат живота. По време на първата ковид-вълна написа „Приказка за пандемията”.

Причината за атаката срещу нея всъщност е мнението ѝ по отношение на задължителната литература в училище. За много от творбите казва, че съдържат стереотипи, които са далеч от днешното ни разбиране за отношенията и живота. Затова и предлага замяната им, което е оценено от медии в родината ѝ като предателство. Кристина Тот нарича атаката срещу себе си „добре организирана кампания”. Сега много от онлайн ангажиментите ѝ отпадат, а редица училища декларират, че ще я заличат от материала за матурата на големите ученици.

36983935_58e5f605f2dfa4c22a2f152d97b85d86_wm

Превърнах се в човек, изключен от обществото – размишлява горчиво Тот в интервю, публикувано извън Унгария, – парцал, който може да срита всеки. Написала съм трийсет книги, драми, детски творби, а на улицата ми подвикват и ме подбутват. Вече не мисля, че моята родина ме обича.”

Споделя още и това, че майчиният ѝ език е нейният духовен дом, литературната традиция на Унгария е същността ѝ. Но живее в дълбоко консервативна среда, ориентирана към мъжкото начало, невротична, залагаща на насилието. „Неотдавна в конституцията беше добавено – продължава, – че баща е мъжът, а майка е жената, с което направиха невъзможно хомосексуални двойки да осиновяват деца. Всяка година сме свидетели на крачка назад, страната ни става все по-затворена и все по-тъмно място в света ни.

Кристина Тот споделя също, че университетите в Унгария губят автономността си. Въпреки протестите процесът изглежда необратим. Всъщност всяко различно мнение бързо заглъхва, понеже държавата умее да заплашва, да изнудва, да осуетява според писателката. Структурата ѝ не подкрепя талантливите. Обратно, поощряват се консервативни патриотични писатели, а имена като Имре Кертес и Петер Естерхази потъват все по-надолу. „Фрустрирани деца и възрастни са лесни за манипулиране – обяснява Кристина Тот. – И в крайна сметка това е целта. Създаване на лесно манипулируема маса.

Тот е позната на българските читатели със сборника разкази „Баркод”, който излезе преди години в превод на Нели Недялкова. Петнайсетте истории в него се случват предимно в Унгария. Съвкупността им представлява кода на живота. По страниците са описани и последствията от епохата на Янош Кадар, макар че героите на деня днес са нови.

Лира.бг по материали от Kultmag Dunszt

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC08510 (1)

Любомир Калудов: Който има много злато, накрая змей му прегризва гърлото

Говорим с един талантлив писател и лекар за болката и усмивката, и за Странджа!  Любомир …