Начало / Интервюта / Богдан Русев: Не само „лошите“ плащат

Богдан Русев: Не само „лошите“ плащат

„P.S. Някой трябва да плати“ е книжната версия на първия български аудиосериал

Богдан Русев_снимка

Остров Сан Матадор няма да намерите на никоя карта, той едва ли е подходящо място за почивка, защото е пълен с криминални типове, но екшъна, който те разиграват си струва да бъде прочетен. Първо, защото е написан динамично и забавно от Богдан Русев, второ, сбъдва нашенската мечта – да съберем всички престъпници заедно и да им видим сметката. С писателя говорим как един аудиосериал се превърна в книга и какво стои зад ултиматума „P.S. Някой трябва да плати“…

Господин Русев, този текст за сценарий ли беше, или го замислихте като роман?

– “P.S. Някой трябва да плати” беше първият български аудиосериал, създаден специално за платформата Originals на Storytel преди две години. Написах го като сериал в десет епизода по такъв начин, че краят на всеки епизод да увлича слушателя да продължи със слушането и на следващия. След като аудиосериалът беше доста успешен в България и беше преведен на английски и руски език, за да бъде издаден като аудиосериал в други държави, в които присъства Storytel, се появи идеята да бъде преработен и издаден под формата на роман.

Вероятно има ограничения при писането на нещо, което е за слушане, а не за четене. Бързо ли се вместихте в рамките на аудиото и с кое ви беше най-трудно да се съобразявате?

Всяко ограничение е възможност, ако го погледнеш творчески. Преминах кратко обучение от Storytel, за да напиша аудиосериала според “правилата” за писане на този формат. Най-трудно ми беше да се въздържам от по-дълги изречения, към каквито естествено залитам. Когато човек чете, погледът може да се връща обратно до началото на изречението, за да се ориентира, докато аудиото се възприема линейно и трябва да има по-насечен ритъм, за да се разбере както трябва.

Най-трудно ми беше да се въздържам от по-дълги изречения, към каквито естествено залитам

153543688_10222155986040004_4500797131883501904_n

Май не ви се е налагало твърде да си измисляте бандитите и екзотичния остров в книгата. Имат ли те връзка с реални фигури от близкото минало и настояще, за чиито престъпления страната ни е райско кътче?

Екзотичният остров със сигурност трябваше да си го измисля, защото не съм посещавал такъв и нямам никакъв личен опит с райските кътчета, където се укриват заможните престъпници, след като се пенсионират. Връзката с реални фигури е по-скоро символична: българските читатели/слушатели няма да се затруднят да ги разпознаят като архетипи, но успехът на тази история на други езици показва, че не е задължително човек да е роден в тази държава, за да я разбере и оцени.

Защо нарекохте една високоспециализирана фирма за охрана с абревиаурата P.S. – post scriptum. Това преднамерена шега ли е?

Да, дори в рамките на тази книга/сезон на сериала има продължаваща шега с това, че съкращението може да означава различни неща в зависимост от това кой и кога го употребява. По-общата ми идея беше P.S. да е разпознаваема марка, която да присъства в заглавията на следващите сезони/продължения на тази история. Това вече се вижда в краткия откъс, включен ексклузивно в печатното издание, който е озаглавен “P.S. Всичко се връща”.

Дали този, който трябва да плати, накрая си получава заслуженото?

– Историята е такава, че всеки участник в нея трябва да плати една или друга цена, и продължава да я плаща, по един или друг начин. Не само “лошите” плащат. Всеки трябва да плати.

Интервю на Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ЛЮСИ Колонка(2)

Вечно зареденият телефон

Людмила Еленкова През шейсетте години в Италия едно момиченце не можело да заспи без приказка. …