Начало / Ревюта / Всеки иска да бъде част от история, която си заслужава да бъде записана

Всеки иска да бъде част от история, която си заслужава да бъде записана

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново

226618_bНякога, много отдавна, Времето се влюбило в Съдбата, но звездите им завидели…

Подобни думи биха подхождали за начало на вълшебна  приказка, а може би дори на истински разказ, случил се твърде отдавна, за да си го спомня някой. Границата между двете  се размива от шума на вълните  по  бреговете на Беззвездното море, което преплита в себе си множество други истории.

Закари Езра Роулинс  е пропуснал шанса си да отвори своята врата, но Съдбата го дебне, една Книга го търси, за да преобърне живота му, защото Беззвездното море го зове, но той не е единственият, търсещ  своя път  към него. Докато се опитва да открие произхода на книга, разказваща момент от собствения му живот, който той си спомня съвършено ясно, Езра се оказва преследван от неизвестен враг. Обратът в еднообразния му живот настъпва толкова внезапно и неочаквано, че героят започва да се съмнява в собствения си здрав разум, докато двама непознати му помагат да достигне до пристанището на Беззвездното море. И точно когато решава, че е достигнал крайната цел на своето пътуване, се оказва, че е едва в началото на пътя.

Ерин Моргънстърн отвежда читателя на безподобно приключение  към място, за което всеки любител на книгите си мечтае, към лабиринт, изграден от „истории описани в книги, запечатани в буркани и нарисувани по стените. Оди, татуирани върху кожа и гравирани с листенцата на рози. Истории, дълбоко ценени и обичани. Стари истории, запазени за следващите поколения и нови истории, покълващи и избуяващи около тях.” В романа приказните истории са част от реалността, героите са едновременно метафори и хора, магията е скрита в думите, с които авторката си служи изключително умело – всяка е прецизно подбрана и поставена на точното място, за да изгради вълшебната атмосфера, която поглъща читателя.

„Кой определя какъв е смисълът? Това е нещо, което ти самият внасяш в историята, дори да не си ти този, който прави изборите по време на пътя, ти решаваш какво означава историята за теб самия. Книгите са нещо лично, човек или ги съпреживява, или не.”

Беззвездното море” е вторият роман на Моргънстърн, след  „Нощният цирк”, който пожъна голям успех сред  почитателите на фентъзи жанра. Макар тук авторката да изгражда един съвсем различен свят, тя остава вярна на красивия си описателен стил.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

221626_b

Магията на коледарите

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Новият детски роман на Елена Павлова е празник сам по …