Начало / Ревюта / Какво може да се обърка в една ваканция, освен… всичко?

Какво може да се обърка в една ваканция, освен… всичко?

226080_bЗорница Гроздева, Хеликон Велико Търново

Едва ли има ученик, който да не очаква с нетърпение лятната ваканция и голямата почивка от писане на домашни и учене. Е, има. Кирил никак не е щастлив от факта, че трябва да прекара цялото лято във ваканционно селище в Родопите като помага на баба си, развежда туристи из околността, учи ги да се катерят и им показва тайнствените пещери. Освен него заточени в селото са приятелите му от детинство – близнаците Алекс и Макс, а ненадейно се появяват Николай, който е прекалено сериозен, за да се включва в лудориите на момчетата, и Кристина, която не са виждали от години.

Още от първия ден младежите неохотно  са натоварени със задачата да пренесат цялата лаборатория на фанатични учени до пещера, скрита високо в скалите над селото. Но малката им експедиция изобщо не протича според очакванията на двете страни и цялото лято се обърква по толкова невероятен  начин, че никой от петимата не смее дори да си представи някакво бъдеще, по-далечно от следващия  ден. Защото в древните недра на планината, която са си въобразявали, че познават, дремят Стихии, за които не са подозирали, че съществуват. Докато всичко, което познават, е заплашено от унищожение, компанията на Кей, Криси, Ник, Алекс и Макс трябва да се опита да оцелее, а за това ще им е нужна много помощ от новопробудените и не особено сговорчиви Стихии.

Романът „Заветът: стихия в кръвта“ е чудесно, леко и разпускащо четиво. Стилът на Валентина Игнатова е приятен  и ненатрапчив. Хуморът, освен че е много свеж, е използван по чудесен начин за изграждане на отношенията между героите, а приключенията им няма да ви оставят да скучаете.

Прочетете още

221626_b

Магията на коледарите

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Новият детски роман на Елена Павлова е празник сам по …