Начало / Без категория / Красимира Кирчева: Астрологията е като автомобил – хубаво е да го имаш, но не е добре да се возиш непрекъснато на него

Красимира Кирчева: Астрологията е като автомобил – хубаво е да го имаш, но не е добре да се возиш непрекъснато на него

Един смел и сладкодумен астролог ни гостува днес

astro

Краси Кирчева прави прогнози и семинари, в които обяснява връзката на приказните архетипове с астрологията. Неслучайно и нейното студио носи вълшебното име „Сезам“. Повод да я поканим на разговор е полезният  „Астрологичен бележник“ за 2021 -а година, в който тя описва как човек да планира дните си според влиянието на планетите или сам да си води записки за своите текущи задачи. Любопитството за бъдещето доведе и нас при авторката.

– Госпожо Кирчева, виждам, че освен да пишем може и да четем вашия „Астрологичен бележник“?

– Да, така е. Бележникът е наполовина книга. Разположихме по две дневни прогнози на страниците отляво, а десните страници запазихме за ценителите на астрологията – за да записват своите срещи, размисли, задачи, своите новопоявили се цели или пък рисунки. В началото е поместено кратко описание на годината, както подходящи дни за козметични процедури, диети, подстригване, грижа за растения, операции, спорт.

Ясно е, че всеки ще ползва прогнозите и бележника по различен начин. Някои ще четат по-подробно за да се подготвят предварително, други ще го използват за „второ мнение“ и съвет на момента.

Както с всичко останало и с астрологията не е добре да не се прекалява. Тя е като автомобил – хубаво е да го имаш на разположение, но не е добре да се возиш непрекъснато.

– На кое да обърне сериозно внимание човек в тази книга? На своя знак по слънце, на лунния си знак, на асцендента, на затъмненията или на нещо друго?

– За начало е добре да се проследява слънчевия знак и асцендента. За бита – Луната. За големите промени – затъмненията. След като свикне да ползва всички тези информации в общ вид, всеки може да се възползва и от множество начини за по-конкретно изследване, наречени индивидуални – прогноза с голяма точност, рожден хороскоп и други.

– Откога се занимавате с астрология и във вашия хороскоп коя е водещата зодия?

– Занимавам се с астрология от 2002 година. Но от дете имах силен интерес към знанието за вътрешния свят – астрология, психология. Започнах от ученическите дълги разговори за чувства, а после ме мотивираха всички мои житейски кризи, за което съм им много благодарна.

Аз съм страхотно „астрологична“ по хороскоп – астрологията е била написана за моя професия. Не, че съм ограничена от хороскопа си, имам и други занимания – занимавам се с архитектурно проектиране, отглеждане на деца, любов, готвене и чистене, танци, приятелства, блеене, съзерцание, медитации, нестинарстване…

В този мои отговор всеки астролог би различил знаците Везни, Скорпион и Водолей.

Разкажете ни за връзката между приказките и астрологията, знам, че правите интересни семинари по темата?

– От тази тема в мен бликва енергията на атомна електроцентрала.

Първо, митовете показват вярата на предците ни, същата каквато я намираме в обредите и обичаите. Те са балкански, те са и по-скоро български, сръбски, македонски, словенски, румънски, украински, турски, ирански. А имената им имат най-преки и чудесни значения на български.

Митовете описват различните лица на единствения бог, от който започва всичко. Митологията е изграждала представата за света на нашите предци, траките, като показва за съвършеното му развитие – постоянно пулсиращо, но и циклично, мирно и балансирано.

А след митовете идва най-важното знание – вълшебните приказки. Те показват първо, какво се случва, когато мирът е нарушен, и после – как да го възстановим. Приказките ни учат как да лекуваме съдбовните проблеми на живота си!

Участници в приказките не са богове, а герои, които често страдат или пък са зли. Но те са винаги изрично свързани с боговете. В завръзките на приказките виждаме проблеми, а след това задължително стигаме до щастливия край, който ни показва в символичен вид най-важното – как да върнем силата на отслабения герой, за не страдаме повече като него.

Например приказката за „Спящата красавица“ обяснява как прекалено нежния и деликатния ще изпадне в застой и колапс – първо „царство без остри предмети… без сечива, а и без активност и борба“, а после и в „трънливия обръч на неврозата“; и как – когато вече е попаднал там, той да съумее да върне силата си – принц и меч, и да се престраши отново да се бори за успеха си!

Разбирате, че става дума за нещо прекрасно, което може да влезе в употреба за всички нас… при мен всъщност вече е влязло.

Върху своите астрологични приказни анализи, които „Кибеа“ ще издаде през 2021-а, изградих програмата на семинари с вълшебни приказки, които имат прекрасен ефект в живота на участниците

astro2

– Колкото и да е индивидуална всяка прогноза, кои зодии ще бъдат облагодетелствани през 2021-а?

– Въздушните – Водолей, Близнаци и Везни, както и всеки добронамерен, работещ и умерен човек, стараещ се да даде принос за обществото. Съвпадът на Юпитер и Сатурн ще даде на въпросните знаци възможности за разгръщане на потенциалите.

– Какво друго предстои в глобален план?

– Общо за всички предстоят десетилетия на по-контролиращо управление и повече борби на гражданите с него, бурно развитие на науката, киното и електронната търговия. В очите на отделния човек ценностната система на обществата, която често изглежда неизменна, ще се промени тази година пред очите на всички. „Вкусът на времето“ винаги е изглеждал като „нещо, което не можеш да промениш“. Но за бог-богинята и „боговете-планети“ „вкусът на времето“ е меко тесто, което месят, оформят, пекат, а после пак стриват на прах… и отново да замессят ново тесто. Така последните 200 години всъщност сме прекарали във „вяра в земята“ – материална култура и материализъм. Сега идва 2020-годишен период, в който обществата ще посветят усилията си на развитието на „въздушната култура“ – науката и техниката, словесните изкуства и киното. А най-вдъхновяващото е, че демокрациите ще имат нов импулс за развитие! Но засега, в първия двайсетгодишен цикъл, по-скоро ще наблюдаваме борбата на капитала, политическите върхушки и мафиите за запазване на досегашните им позиции, както и опити да впримчат робски енергията на народите в своя полза чрез техниката и новите технологии! Но и това не може да бъде вечно – неистинското и невярното отмира.

Все пак развитието на икономиката вече няма да бъде единствен показател за развитие. Образованието ще става все по-важно, но и основен прицел за атака. Всяка голяма страна, която успее да разруши образователната система на по-малките страни, ще печели. Всъщност, винаги е било така. Империите винаги са се стремили да унищожат знаещите хора и материалните носители на знанието на поробените си съседи.
Нашия шанс в случая се състои в това, че гражданството вече знае интереса си и ще се старае да съхранява знанието в свои архиви. Ще се появят и образователни кооперативи, така както вече има земеделски. Роботизирането на образованието наистина е евтино, но и некачествено и вредно.

-Защо?

-Поевтиняването винаги е означавало по-ниско качество. Знаете концепцията за четирите царства. Минерално, растително, животинско и човешко. Вижте какво се случва с тях, когато се стремим да поевтиним „продукцията“. Отглеждаме растенията като минерали – с вода и торове, без слънце и жива земя. Получаваме ниско качествена храна, която не подсилва здравето. Ако отглеждаме животните като растения – прости биологични тъкани, обездвижени, без контакт с майката, природата и слънцето, получаваме в тялото си чрез тяхната кръв спомени за робство, самота, страдание и насилствена смърт. После се питаме откъде се е появил аутизма, ракът, сърдечните, хормоналните и психичните заболявания. И накрая: отглеждаме децата с витамини, въглехидрати и белтъци, като животни, без неименната любов на майката до тригодишната възраст, която е основната тяхна психична потребност, и без учещия баща, а сега плануваме да икономисаме и учителите – какви подобрения можем да очакваме при тези деца!

Изненадващо е, че не виждаме как прекаления стремеж към ефективност и поевтиняване ни отвежда към гарантирано влошаване, подивяване, полудяване, алчност и крайна сметка принизяване на човешкия род!
Идните двайсет години ще ни учат да съхраняваме знанието и образователните институции, да пазим правата на хората, децата и животните. За съжаление, манията за ефективност и компромиси с качеството ще се усили, главно за сметка на децата и сърдечната близост във всичките и образи.

Изкривяванията на сексуалността също ще бъдат сред основните теми.

– Какво може да направи отделният човек?

– Общата препоръката за идните двайсет години е, да се образоваме сами и да мислим самостоятелно, да открием най-сетне равенството на женското и мъжкото начало, на силата и доброто, на успеха и любовта. Да пазим правото на близост, като основно човешко право, поддържащо психиката и радостта, и осмислящо живота.

Интервю на Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …