Начало / Критика / „Десет слепи срещи“ по Коледа

„Десет слепи срещи“ по Коледа

Шеметно минава действието на коледните „Десет слепи срещи“

226732_b

Хубавото на коледните сюжети е, че се мятат като лъскав гирлянд през времето и макар да знаеш, че трепкащите му лампички са изкуствени, а светлината мимолетна, поглъщаш шумолящата му сладост с всяка страница. После изпълнен с лекота сядаш на масата до скъпите роднини и ги гледаш развеселено, чудейки се стават ли за герои на роман…

„Десет слепи срещи“ на Ашли Елстън действа така благотворно в няколко посоки – първо върху младите. Няма седемнайсетгодишно момиче, което да не предвкусва тръпката (или скандала), който би избухнал, ако разни лели, чичовци и братовчеди, начело с бабата, решат да му спретнат по една среща с непознат и после я документират със снимки в социалните мрежи. Вероятността там да попаднеш на подходящо гадже е по-малка, отколкото да срещнеш истинска коза на сцена от театър за Рождество. Както героинята на тази книга.

Второ – възрастните. Замисляли ли сте се, че цели поколения живеят далече от местата, където са родени, но проявяват нравите си, особено на празник. Фамилията италианци, чиято потомка е София в романа, са пуснали корени в щата Луизиана достатъчно дълго, за да стопанисат цветарница, да отгледат сума деца, и да подлудят още една Коледа, в която очакват с тревога поредното бебе – на сестрата на София, а през това време заедно ще устроят на бъдещата леля номер, наречен „Десет слепи срещи“.

Накрая авторката. Ашли Елстън е американка от Северна Луизиана, майка на трима сина и бивш сватбен фотограф. Явно е присъствала на много семейни празненства, защото ги описва съвсем естествено, а Шривпорт – градът, в който е завършила местния Държавен Колеж по изкуства, тя превръща в център на действията.

И покрай сърдечните трепети на нейните герои, Коледа става точка на пречупване, около която се ражда нов живот, късат се зациклили връзки, отиват си изхабени отношения, утихва контрола на роднините, докато тийнейджърите не докажат, че вече са пораснали, за да избират сами освен колежите, в които ще учат, така и хората, които ще обичат. :)

Людмила Еленкова

Прочетете още

398587929_214882641626671_2164277630535361099_n

Дядо Коледа Седми и чудеса за всяко време от годината

Вълшебна приказка, която не си затваря очите за реалността Безброй писатели са се упражнявали по …