Начало / Читатели / Кои книги впечатлиха Барак Обама през 2020-а?

Кои книги впечатлиха Барак Обама през 2020-а?

Броени дни преди края на 2020-а година бившият американски президент Барак Обама, известен като запален читател, публикува списъка с книги, които са го впечатлили най-силно през последните 12 месеца. Ето кои заглавия откроява в пост на своята официална фейсбук страница Обама, подчертавайки, че все пак и неговата биография, която вече излезе на български, не е лошо четиво

Obama_Books

През 2013 г. американският драматург, писател и сценарист Аяд Ахтар получи наградата „Пулицър“ за драма. Той е номиниран и за други литературни отличия, а отпечатаната през 2020 г. Homeland Elegies е сред десетте най-добри книги през настоящата година според „Ню Йорк Таймс“.

Jack на Мерилин Робинсън е втората книга в списъка на Обама. От години бившият президент не крие, че е голям почитател на писателката и дори даде интервю за нея през 2015 г.

Две книги, попаднали в Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ през годината в категория Нехудожествена литература, са включени в списъка на Барак Обама за 2020 г. Едната е Caste, а втората – The Splendid and the Vile на Ерик Ларсън.

Два дебютни романа привлякоха вниманието на бившия американски президент и дори се наредиха в личната му класация за годината. Това са Luster на Рейвън Лейлани и How Much of These Hills Is Gold на Си Пам Чанг.

Потресаващите мемоари на писателката Наташа Третуи Memorial Drive, която губи майка си като тийнейджър, убита от бившия ѝ доведен баща, е в списъка на Обама. Там откриваме още и две семейни саги. Първата е на авторката на Майките Брет БенетThe Vanishing Half. Втората е Sharks in the Time of Saviours – хавайска история на Кавай Стронг Уошбърн.

Twilight of Democracy на колумниста на „Атлантик“ и историк Ан Апълбаум, както и една от десетте най-добри книги за 2020 г. според „Уолстрийт Джърнъл“Missionaries на Фил Клей, отличава още Обама.

20201218 Обама

Но доказателство за разнообразния му вкус са романите Long Bright River на бившата нюйоркска музикантка Лиз Мур, Deacon King Kong на автора на Цветът на водата Джеймс Макбрайд, The Glass Hotel на Емили Сейнт Джон Мандел, позната в България със Станция Единайсет, както и Hidden Valley Road – роман на Робърт Колкър, посветен на истинската история на семейство, чиито шест от общо 12 деца са диагностицирани с шизофрения.

Сред впечатлилите Барак Обама книги има и такава, чието действие се развива в близкото бъдеще. В The ministry for the future на Ким Стенли Робинсън съществува отделна институция, която на база на Парижкото споразумение защитава бъдещите поколения хора, които още не са се родили, но вече имат свои права.

Също впечатляваща е и историята около романа The Undocumented Americans на Карла Корнехо Вилявисенсио. Самата авторка е сред първите нелегални имигранти, успели да се дипломират в Харвард. Тя разказва за своите събратя по съдба, чиято история е част от портрета на американската нация, който доскоро оставаше недокументиран.

Лира.бг по материали от фейсбук

Прочетете още

13_01

12 книги за войната, мира и нуждата да сме по-добри хора

Действат пречистващо и разширяват хоризонтите ни Големите писатели имат таланта да описват истинската същност на …