Начало / Ревюта / От купчинката с непрочетени: Горчивият урок да си жена

От купчинката с непрочетени: Горчивият урок да си жена

„Да се осмелиш да шофираш” е книга-изповед

man

Манал Ал-Шариф нашумя преди десетина години заради кампанията Women2Drive. Целта беше жените в Саудитска Арабия да получат правото да шофират. 41-годишната сега жена се превърна в лице на инициативата, в която тя и нейни сънароднички публикуваха видеа, в които нарушават забраната и сядат зад волана на автомобил. Заради своя бунт Ал-Шариф е арестувана двукратно.

Година по-късно Манал Ал-Шариф вече присъстваше сред стоте най-влиятелни личности на годината според списание „Тайм”. Пак през 2012-а получи и наградата „Вацлав Хавел” заради своето дисидентство.

Целта беше изпълнена, защото протестът на Ал-Шариф и нейните сънароднички привлече вниманието на обществеността по света. Това принуди властите да реагират и пет години по-късно, през 2017-а, крал Салман разреши на своите сънароднички да шофират.

Ясно е какво съдържа самата книга „Да се осмелиш да шофираш” – това е бунтът на Манал. Ненапразно подзаглавието е „Пробуждането на една арабска жена”. Много стряскащи страници има в томчето – на тях авторката описва каква е същността на режима в Саудитска Арабия. Усещането е, че сме се пренесли векове назад във времето – унижения, физически наказания и много забрани, всичко това в люлката на исляма, в свещената Мека. Специално внимание заслужава обаче и описанието на живота в страната ѝ – традициите, бита, религията.

Самата Ал-Шариф е завършила програмиране като работи в областта на интернет безопасността. Може би заради това си струва да отбележим, че преди година тя закри своя туитър-профил, като обясни, че социалната мрежа може да се превърне в повод да бъде заплашвана и застрашавана в родината ѝ.

_methode_times_prod_web_bin_7554d1c4-4d23-11e7-8b46-aeb9dec90269

Ал-Шариф смята себе си за либерална мюсюлманка, като се моли пет или шест пъти дневно. Омъжена е за втори път – сега за бразилец, който приема мюсюлманско име, преди да сключат брака си

Текст Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …