На фокус
Начало / Ревюта / От купчинката с непрочетени: Горчивият урок да си жена

От купчинката с непрочетени: Горчивият урок да си жена

„Да се осмелиш да шофираш” е книга-изповед

man

Манал Ал-Шариф нашумя преди десетина години заради кампанията Women2Drive. Целта беше жените в Саудитска Арабия да получат правото да шофират. 41-годишната сега жена се превърна в лице на инициативата, в която тя и нейни сънароднички публикуваха видеа, в които нарушават забраната и сядат зад волана на автомобил. Заради своя бунт Ал-Шариф е арестувана двукратно.

Година по-късно Манал Ал-Шариф вече присъстваше сред стоте най-влиятелни личности на годината според списание „Тайм”. Пак през 2012-а получи и наградата „Вацлав Хавел” заради своето дисидентство.

Целта беше изпълнена, защото протестът на Ал-Шариф и нейните сънароднички привлече вниманието на обществеността по света. Това принуди властите да реагират и пет години по-късно, през 2017-а, крал Салман разреши на своите сънароднички да шофират.

Ясно е какво съдържа самата книга „Да се осмелиш да шофираш” – това е бунтът на Манал. Ненапразно подзаглавието е „Пробуждането на една арабска жена”. Много стряскащи страници има в томчето – на тях авторката описва каква е същността на режима в Саудитска Арабия. Усещането е, че сме се пренесли векове назад във времето – унижения, физически наказания и много забрани, всичко това в люлката на исляма, в свещената Мека. Специално внимание заслужава обаче и описанието на живота в страната ѝ – традициите, бита, религията.

Самата Ал-Шариф е завършила програмиране като работи в областта на интернет безопасността. Може би заради това си струва да отбележим, че преди година тя закри своя туитър-профил, като обясни, че социалната мрежа може да се превърне в повод да бъде заплашвана и застрашавана в родината ѝ.

_methode_times_prod_web_bin_7554d1c4-4d23-11e7-8b46-aeb9dec90269

Ал-Шариф смята себе си за либерална мюсюлманка, като се моли пет или шест пъти дневно. Омъжена е за втори път – сега за бразилец, който приема мюсюлманско име, преди да сключат брака си

Текст Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1920x1080

Годината на Водния заек ще е за хубави книги

Няколко заглавия, в които личат следите му Хармония и много нови приятелства – това обещава …