Начало / Свят / Страшна книга за Виена взе Австрийската литературна награда

Страшна книга за Виена взе Австрийската литературна награда

Получи я столичанинът Ксавер Байер

maxresdefault (1)

43-годишният писател се е посветил на писането вече почти 20 години, като това е най-големият му успех досега. Неговата Geschichten mit Marianne се оглежда в страховете на нашето време, казва и журито в мотивите си наградата да иде точно при Байер.

Geschichten mit Marianne е всъщност сборник с разкази, в който всички истории започват направо невинно, с разходка в парка, миене на съдове или пък по пътя към виенския битак. После обаче се появява Мариан, която е и в заглавието на цялата книга – и кошмарите могат да започнат. В лаконичните откъм изказ разкази Байер описва живота като място за експерименти и не спестява нищо на своите читатели. Затова и едната история може да е като от филм на ужасите, а следващата е с чертите на фантастичен сценарий. Критиката сравнява Geschichten mit Marianne с една друга известна австрийска творба – „Страхът на вратаря при дузпа” от носителя на Нобелова награда за литература Петер Хандке.

Австрийската литературна награда има и финансово измерение – 30 хил. евро. Тази година беше връчена едва за пети път, а журито направи избора си между общо 98 заглавия

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

197269_b

Милена Бускетс: Нещата се губят, хората умират, но любовта остава завинаги

Милена Бускетс  е родена в Барселона през  1972 г. Дъщеря е на известната издателка Естер …