Начало / Читатели / Албански книги – струва си да опитате

Албански книги – струва си да опитате

Подреждаме заглавия и автори от балканската страна

xhulio-gjecaj-aX1ImCLtb6k-unsplash

От класика до модерни открития – и така може да се определи албанската вълна в нашите книжарници. Книгите, които прекосяват половината Балкани, за да се озоват у нас, си заслужават поради няколко причини. От една страна, те носят в себе си европейските литературни процеси; от друга обаче, таят идентичност, която е много близо до нас чисто географски, но и непозната в същото време. Но е факт, че Албания звучи все по-привлекателно – и то не само заради каталозите на туристическите агенции. Ето че страната има вече своя територия и в книжарниците. Няколко примера за това…

Доайенът е Исмаил Кадаре

Вече на 87, писателят е дисидент дълги години. Съдбата му може да се оприличи на тази на Кундера – с разликата, че Кадаре емигрира във Франция едва през 1990-а, когато в Албания вече текат промени. Остава там няколко години, а при завръщането си е посрещнат като национален герой.

За значението на писателя говори и фактът, че френският президент Емануел Макрон преди броени дни използва посещението си в Албания, за да повиши званието, присъдено на Кадаре с Ордена на Почетния легион – сега вече той е Велик офицер на Кръста. Новото призвание идва според Макрон „за написаното, за смелостта да се противопостави на диктатурата и за това, че защитава свободата“.

Исмаил Кадаре е най-превежданият албански писател в света. Сега в „Хеликон“ например могат да се намерят неговите „Загадките на безумието“ и „Хроника на камъка“ (в електронна версия). Името на писателя се споменава и преди всяка церемония за връчване на Нобеловата награда за литература.

Бен Блуши създава бестселъри

Кратко доказателство за таланта му е „Отело“, който носи подзаглавието „Мавърът от Валона”. Книгата е с международен успех и предлага поглед към добре познатите шекспирови герои. 54-годишният писател създава въздействащ и увлекателен разказ, който обаче не преповтаря онова, което сме чели при славния бард.

Всяка книга на Блуши се очаква с огромно нетърпение в Албания – подобно на Кадаре, и той се ангажира с политически каузи, като това прозира и в написаното от него. Журналист по професия, Бен Блуши е изпълнявал и длъжността министър на образованието и науката. Има вече зад гърба си десетина книги.

Alban

Еди Рама също пише

Министър-председателят на Албания е известен с пиперливия си език. Той ту нарича България „позор за Европейския съюз“, ту ни съветва да нападнем Северна Македония. Баскетболист навремето, Рама изучава изкуство и дори прави докторантура във Франция. Рисува и пише еднакво добре – има доста изложби в страната и чужбина, а дотук е написал две книги.

На български познаваме „Курбан“ – макар и отпреди 12 години, тя е полезно четиво за родните кандидат-кметове преди балотажа… Еди Рама споделя по страниците надежди и разочарования, описва начина, по който управлява като кмет Тирана – точно бъдещият министър-председател премахва незаконните постройки, при това още преди двайсетина години, разкрасява фасадите, превръща столицата в истински зелен град. Няколко години поред Еди Рама е и в класациите за най-успешен кмет в света. „Курбан“ обаче е още по-пищна заради литературните препратки и смелото съпоставяне на албанската културна действителност със световната.

Том Кука е от най-новата албанска вълна

Името всъщност е псевдоним на Енкел Деми – и той е журналист… Прави дебют едва преди седем години, като вече има издадени четири романа. Най-успешен от тях е последният – Flama. Ние обаче имаме удоволствието да четем предишия, „Злата орисница“. Българската публика ще бъде изненадана от преплелата поверия и легенди книга, които на много места звучат странно познати… но това всъщност е богатството на Балканите. Самият писател изтъква в едно интервю, че е изцяло завладян от митовете и старите истории, които се предават от поколение на поколение в Албания. Според него е важно този глас да не замлъква…

Препоръка от Краси Проданов
Снимкиfreestocks, Xhulio Gjecaj и Xhulio Gjecaj за Unsplash

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …