Начало / Свят / Роман-аномалия спечели „Гонкур”

Роман-аномалия спечели „Гонкур”

L’Anomalie на Ерве Льо Телие получи горещото одобрение на критиката

Bon-cours-1280x720

Най-голямата френска литературна награда също отиде при Льо Телие. Само преди броени дни Академията „Гонкур” му я присъди точно заради L’Anomalie.

Самата книга е писана със стилистичните кодове на най-различни жанрове. Онова, което свързва героите, е една аномалия в полет между Париж и Ню Йорк през март догодина.

Още с излизането си L’Anomalie започва да събира овации. Критиката обръща внимание, че е изграден в стилистиката на Улипо – група от писатели и математици, които налагат изкуствени ограничения при писането, като дефинират, че търсят нови структури и форми, които да могат да бъдат използвани от техните колеги, както им е удобно.

Така и L’Anomalie – разделената на четири книга смело провокира с множеството жанрове, като съдържа и препратки към творчеството на Реймон Кьоно. Последните редове на L’Anomalie вече са истинска загадка, тъй като страницата се стеснява, за да остане накрая само една буква. Ролята на читателя е да попълни липсващото, като то се явява и ключ към цялата книга.

herve-le-tellier-a-aussi

63-годишният Льо Телие обича разнообразието от форми. От 2019-а всъщност предвожда Улипо – цехът за потенциална литература, в който членуват само заслужаващи си творци

Спечелил е разнообразни награди – като самото си творчество, например и такава за черен хумор за фиктивен превод на книга от португалски писател, чийто живот и биография измисля самият Льо Телие. Една от последните му книги е за неговото собствено семейство, а най-новата – L’Anomalie, се окичи сега и с престижната награда „Гонкур”.

Лира.бг по материали от чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …