На фокус
Начало / Свят / Издателят на Дан Браун и Стивън Кинг смени собствеността си

Издателят на Дан Браун и Стивън Кинг смени собствеността си

Немска медийна група купи Simon & Schuster

106802274-1606313181624-ss

Американците всъщност държаха правата на много известни автори. Издават още например Хилъри Клинтън. Сумата, срещу която немците от Bertelsmann се сдобиха с издателството, е 2,17 млрд. долара. Първоначално се смяташе, собствеността ще бъде сменена за около милиард долара, но впоследствие продажната цена скочи на практика двойно.

ViacomCBS, чиято собственост е издателството, възнамерява да насочи усилията си към интернет пазара, както и към рекламна дейност. С парите от продажбата ще бъдат намалени дълговете на медийната група, а част от тях ще отидат за изплащане на дивиденти. Решението за продажбата дойде след първата ковид-вълна през пролетта, когато медийната група затвори и притежаваните от нея книжарници по цял свят, като по този начин разтърси силно и световния книжен пазар.

Немците пък се превръщат така в най-големия световен играч в областта на книгоразпространението. Преди по-малко от година те се сдобиха и с пълен контрол над акциите в Penguin Random House. Чрез присъединяването на Simon & Schuster към Bertelsmann издателството ще се сдобие с още повече мощ, коментира например „Ню Йорк Таймс”.

Simon-Schuster

 

В Simon & Schuster работят около 1500 души. Годишно издателството пуска на пазара около 2000 заглавия. Оборотът му за 2019-а бе 814 млн. долара

Сделката бе осъществена след като от Bertelsmann предложиха по-голяма сума – на фона на французите от Vivendi и News Corp на Рупърт Мърдок. Сега се очаква и решението на Антимонополната комисия в САЩ.

Bertelsmann е на пазара в около 50 страни по света. Притежава и телевизия – немската RTL. Издава и списания.

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

241380_b

„Зимата на нашето недоволство“ – книга, която предупреждава

Разгръщаме ново, луксозно издание на една от най-философските творби на Стайнбек Тъй като се явява …