Начало / Свят / Читатели спасиха нюйоркска книжарница

Читатели спасиха нюйоркска книжарница

Strand оцеля засега, но бъдещето е неясно

ElxSLX4XUAAS0tm

Книжарницата се намира на 4. авеню – известно преди като улицата на книгите в Ню Йорк. И наистина, навремето тук можело да бъдат преброени 48 книжарници, докато днес единствената е именно Strand, при това неизвестно докога. На всичко отгоре Ненси Бас Уайдън, собственичка на книжарницата, вече взела решение окончателно да затвори. Като отчайващ ход решила да извести за решението си верните клиенти на Strand с молба за помощ:

За да можем да споделяме и за в бъдеще взаимната си любов към печатното слово, се налага за първи път в 93-годишната история на нашия магазин да ви помоля за вашата любезност. Купете си книга, защото иначе ще се наложи да затворим!

Отговорът на приятелите на книжарницата дошъл моментално. В рамките на уикенда постъпили повече от 25 хил. поръчки. Така Strand направил оборот от над 200 хил. долара. „Обичам нашата книжна общност – коментирала разчувствалата се собственичка. – Това, което се случи, е невероятно!

Въпреки финансовата подкрепа обаче книжарницата продължава да е на загуба. Но сега Бас Уайдън е твърдо решена да оцеелее и по време на пандемията. „Представям си какво биха направили баща ми и дядо ми, които са работили в книжарницата шест дни седмично през целия си живот. Със сигурност нямаше да се предадат просто така“, добавя тя.

Лира.бг по материали от „Вашингтон Поуст“

Прочетете още

Prophet Song_author and book_teaser

Роман за разпада на Ирландия спечели „Букър“

„Държавата, в която живеем, се превърна, в чудовище“, казва главната героиня Prophet Song на Пол Линч …