Начало / Критика / Жестоко нападение обръща живота в едно северно кътче от рая

Жестоко нападение обръща живота в едно северно кътче от рая

Мариета Иванова, Хеликон Русе

226123_bВсеизвестна истина е, че скандинавците нямат равни в писането на трилъри. Може да кажем, че това е тяхното си нещо, националният им спорт. Неоспорим факт е, че са майстори в жанра. Дали продуктивността им се дължи на безкрайните бели нощи, които са способни да те побъркат в определен момент, никой не знае, но сега държа в ръцете си поредния скандинавски шедьовър с клеймото на любимата ми поредица „Северно сияние“ на издателство Ера.

Ари Тор тъкмо е завършил академията в Рейкявик и решава да започне полицейската си кариера в малко градче в северните фиорди на Исландия. Сиглюфьордюр е буквално миниатюрен. Всичките му хиляда и двеста жители се познават. Като че ли е откъснат от света и в него никога нищо не се случва. Почти… Защото когато местна жена е жестоко нападната, инцидентът обръща живота на спокойното затворено общество с главата надолу, а и всички знаем, че малките градчета обикновено крият тъмни тайни и човек никога не може да опознае напълно хората около себе си.

Снежна слепота“ е първата книга от поредицата разследвания на Ари Тор и дебют за Рагнар Йонасон на българския книжен пазар. Това е една чудесна комбинация от скандинавски ноар и класическа детективска история. Образът на главният герой е толкова истински, толкова човешки. Той е интелигентен, откровен, импулсивен, неуверен. И това е само един пример за пълнокръвните герои на „Снежна слепота“.  Изказът на Йонасон е стегнат. Главите са кратки е незатормозяващи. Описанието на малкия град и природните картини е изключително живописно. Снежната буря, студа и тъмнината сякаш излизат от страниците на книгата и те поглъщат.

Въпреки че темпото на романа е спокойно, той в никакъв случай не е скучен. Напротив! Усетих истинска наслада, докато го чета, а Рагнар Йонасон явно е много интелигентен и знае как да си служи с всички похвати на разказваческото изкуство, защото е много трудно да задържиш вниманието и интереса на читателя, като паралелно с това подклаждаш любопитството му, когато в седемдесет процента от книгата на практика не се случва нищо – няма експлозии, няма престрелки или свръхскоростни гонки. И в този случай ще кажа нещо, което много често изтъквам, щом ме попитат какво толкова им харесвам на скандинавците: те винаги залагат на отношенията между хората. Човешката природа, тъмните кътчета на човешката душа, всички онези желания и чувства, които таим в себе си.

Ragnar JónassonАвторът Рагнар Йонасон

P.S.

Подтикната от любопитство, гугълнах градчето Сиглюфьордюр, за да мога да си изградя по-ясна представа за мястото, на което се развива действието в „Снежна слепота“. Кътче от рая – това определение беше първото нещо, което изникна в съзнанието ми при вида на фиорда и крайбрежието. Място, което с огромно удоволствие бих посетила, за да се изпълнят дробовете ми с този кристален студен въздух и да се насладя на тази невероятна идилия. Кътче от рая!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228485_b

Скандинавски ноар

Мариета Иванова, Хеликон Русе „Черен мрак“ (Мрачна Исландия 2*) от Рагнар Йонасон е втората книга …