Начало / "Четящият човек" / Библиотеки превръщат в чудо четенето

Библиотеки превръщат в чудо четенето

Съчетават традициите с новото модерно време

Bodleian-Library

Място за четене или пък модерен обществен центърфункциите на библиотеките напоследък коренно се измениха, но се запазва най-важното… Те си остават средище за познание и извор на мъдрост. Но имат много повече лица, които сега им даряват съвременната архитектура или модерните технологии например. В същото време се увеличава уважението към миналото – и стремежът то да се запази… Поне така е по света!

Избрахме няколко примера за подобно отношение към книжовността и знанието изобщо. Това са библиотеки от различни епохи, които обаче карат всяко сърце да трепне – стига да е откърмено с любов към книгите

1200px-Den_Sorte_Diamant_1

Датската кралска библиотека

Намира се в Копенхаген, като е най-голямата скандинавска библиотека изобщо. Книгите в хранилищата ѝ се събират от 17 в. насам. А първата ѝ сграда е от 1673 г. През 1906-а се мести в нова, а сега датско архитектурно студио изгради за библиотеката проект, който ѝ дава възможност да удвои обема си. Новата сграда отваря врати в началото на нашия век, като е наричана Черният диамант. Светлината, водата и книгите са трите неща, които изграждат характера на новата библиотека. Така че ръкописите на Ханс Кристиан Андерсен или пък Сьорен Киркегор се пазят на сигурно място!

Reading Room New 2016

Нюйоркска обществена библиотека

Сравнително млада е – началото ѝ е положено през 1895 г. Въпреки това обаче в наши дни е сред най-големите в световен мащаб. Съхранява над 20 млн. тома, като само служителите в нея надхвърлят 3000 души. На всичко отгоре обитава сграда бижу. Построена е през 1911 г. Цяло столетие там не се извършват никакви ремонтни работи. Едва в наше време възниква идеята да се отворят още от скъпоценните пространства в постройката за посетители. Но и така Нюйоркската библиотека е прочута с читалните си, в които човек се чувства като в истинска галерия. Най-известната, „Роуз”, пропуска светлина през големите си прозорци, а на тавана е изрисувано… небе.

Bodleian-Library__2018_Duke-Humfrey's-Library,-credit-Greg-Smolonski,-copyright-Bodleian-Libraries,-University-of-Oxford

Бодлиева библиотека

Храмът на познанието на Оксфордския университет е винаги интересен – в какъвто и контекст да погледнем към него. Библиотеката е от най-старите в Европа, като крие в недрата си над 11 млн. библиотечни единици. Носи името на Томас Бодли, благодарение на него тя и оцелява в самото начало на 17 век. Само за да си дадем сметка за значението на библиотеката, тук знания трупат 26-има британски премиери, както и общо 50 носители на Нобелова награда. Това е и любимата библиотека на Оскар Уайлд.

stugard

Градска библиотека на Щутгарт

Наричат модерната ѝ сграда Пантеон на познанието. Макар че нощем има повече вида на известното Кубче на Рубик заради многото цветове, които се сменят по фасадата ѝ. Разположена е на пет етажа, като залага на бялото. Така, смесвайки се с естествената светлина, то създава очарователни и уютни условия да се изгубиш сред книгите.

st-florian-abbey-library-sankt-florian-austria

Манастирска библиотека „Св. Флориан

Името подсказва, че се намира в манастир – в североизточната част на Австрия. Води началото си някъде от средата на 18 век. Притежава около 130 хил. книги и ръкописи. В атмосферата на барок и религиозни мотиви човек сякаш се възнася сред книгите.

alexandrina

Библиотека Александрина

Символично поне, това е наследникът на славната Александрийска библиотека. Идеята е от 70-те години на миналия век, като отваря врати през 2002-а. Учените вярват, че е на същото място, на която се е разполагал славният ѝ предшественик. На конкурса за построяването ѝ премерват сили невероятните 1400 проекта. В резултат се ражда наклонена сграда, която сякаш иска да докосне морето. Като част от комплекса са построени още четири музея, академичен център, галерия, зала за конференции и дори планетариум. Това е модерната Александрийска библиотека.

201229-OConnor-Vasconcelos-library-tease_pyrbgj

Библиотека Васконселос

Сега сме на гости в Мексико, само дето най-известната библиотека тук прилича повече на крепост. Създадена е с идеята да се пребори с неграмотността в страната и е наричана Мегабиблиотека. Отваря врати през 2006-а, но почти веднага е затворена отново. Отнема две години, за да се поправят дефектите при построяването на сградата. Футуристична на вид, разполагаща с огромна площ, тя е и дом за милион и половина книги. Обградена е с китни градини, което само показва, че познанието води към хармония.

Лира.бг по материали от AD

Прочетете още

46055_b

Излекувай тялото си с мисъл и книга

Благотворни страници пише Луиз Хей Лекторка и писателка, Хелън Вера Лъни, както звучи истинското ѝ …