Начало / Автори / Ветеринар стана писател на годината в Полша

Ветеринар стана писател на годината в Полша

Радек Рак се е посветил на фантастиката

ef9de2b8-28b1-43e3-97ba-3d3b0ac9fc62

33-годишният писател нашумя в родината си с историко-фантастическия роман Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli („Предания за змийското сърце или Второ слово за Якуб Шел”). Сега получи и най-популярната полска литературна награда „Нике”. Победата му е повече от впечатляваща, тъй като много рядко представители на този жанр стигат до отличието.

Рак се вдъхновява за книгата си от реална личност, която навремето оглавила антибуржоазно въстание на полски земеделци. Според журито сюжетът доказва потребността на читателя не само от исторически истини, но и от митове, от които съвременното общество сякаш се отдалечава.

Ветeринарният лекар взима за отправна точка излязлата през 1926-а поема Slovo o Jakubu Szelovi на Брун Ясиенски. Рак изгражда книгата си в стилистиката на поемата, което свидетелства и за смелостта, с която пристъпва към писането.

Интересно е и това, че две от другите книги финалисти в съревнованието са сборници с репортажи. Точно такава книга спечели „Нике” преди година – сборникът Nie ma на Мариуш Шчигел

Лира.бг по информация от Nowiny24

Прочетете още

solvej-balle-prisas

Най-добрата писателка на Севера е датчанка

Авторката е същинска литературна икона в страната си Солвей Бале получи Наградата за литература на …