Начало / Свят / „Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г.

booker-shortlist-2023

Еси Едугян, която е председател на журито, ще има честта да обяви решението за новия носител на една от най-престижните литературни награди в света. Сред другите членове са например шекспиристът Джеймс Шапиро или литературният критик Мери Джийн Чан.

По регламент периодът, в който трябва да са публикувани книгите, е между 1 октомври миналата година и 30 септември 2023 г. Церемонията ще е в една от най-старите сгради на ЛондонОлд Билингсгейт хол на Темза. Там и победителят ще получи своя чек на стойност 50 хил. лири.

ШЕСТТЕ НОМИНАЦИИ за БУКЪР

ШЕСТТЕ НОМИНАЦИИ за БУКЪР

  • Четна Мару е единствената британка сред шестимата финалисти. В нейната Western Lane Гопи намира утеха в скуоша след смъртта на майка си. Критиката казва, че трудно може да причисли романа към конкретен жанр – и отбелязва, че това е великолепна история за съзряването.
  • Пол Мъри пък е единият от двамата ирландци сред финалистите. The Bee Sting представлява внушителен роман, който ни въвежда крачка по крачка в живота на едно семейство. Казват, че авторът постига изумителна атмосфера, като не спира да изненадва читателите си, макар да става въпрос за творба от 600 страници.
  • Сара Бърнстийн постигна успех буквално преди дни – тя спечели канадската литературна награда „Гилър“, а с това може би нарасна апетитът ѝ и за „Букър“. Нейната Study for Obedience разказва за млада жена, на която ѝ се случват все необясними неща. Роман-размисъл за търсене на пътя и стремежа да живеем в общност.
  • Пол Линч е вторият ирландец в шестицата – Prophet Song  е нещо като национална дистопия, Ирландия на бъдещето е описана в мрачни краски. „Държавата, в която живеем, се превърна, в чудовище“, изригва главната героиня Айлиш. Проблемът е, че описаното от Линч звучи на моменти ужасяващо достоверно.
  • Джонатан Ескофъри е първият американец в компанията – той е автор на If I Survive You. Тук главните въпроси са за принадлежността и расовата идентичност в наше време. Лиричният стил на Ескофъри прави книгата още по-завладяваща, като писателят не пести усилията си, навлизайки в същността на проблема.
  • Пол Хардинг е последният сред финалистите – и втори поред американец. Той има на сметката си и „Пулицър“, но преди цели 13 години – за романа Tinkers. В новото си заглавие – This Other Eden, се заиграва и с Шекспир, макар че проблемите по страниците са типично американски. Въпреки че се заравя в колониалното минало или робството, книгата е все пак за връзките между хората, за достойнството и надеждата.

Top Down Group 1_MARBLE 2_slice

Това са шестте възможности за тазгодишния „Букър“… Остава да разберем кой е победителят

Информация и снимки: thebookerprizes.com, storysmithbooks.com и theconversation.com

Прочетете още

20240404_190325

Български роман заблестя сред европейските книги на годината

Наградата за литература на ЕС отиде при датчанин На церемония, провела се във вечерните часове …