Начало / Интервюта / Цветелина Спиридонова: Намираме се сред океан от красота

Цветелина Спиридонова: Намираме се сред океан от красота

Художничката показва на децата как да спасим моретата и океаните

unnamed

„Великото приключение на малкото китче Съни“ е двуезична – на български и английски, с текст, който ще накара всяко дете да стане изследовател на морското дъно и герой, порещ вълните с истински кит; възрастните ще провокира към размисъл за проблема със замърсяването на природата – и всичко това на фона на рисунки, които са истинско произведение на изкуството. Защото Цветелина е художник по образование, тя е завършила  Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Националната художествена академия с магистърска степен „Графика“ при проф. Петър Чуклев. Картините ѝ участват в много изложби в България и в чужбина, а сега авторката ни разказва за раждането на китчето Съни и идеята, която стои зад него.

– Трудно ни е да си представим бебе-кит, защо избрахте такова голямо животно за вашата книжка, не можеше ли да е някоя рибка :)

– Моят избор е дълбоко преживян. Знаете, че ние, майките, сме много чувствителни към нашите деца и когато сме бременни и кърмим дете, си задаваме въпроси. Например в какъв свят искаме да живеят нашите деца, какво образование да им дадем?

Когато реших, че като майка, художник и учител мога и трябва да вдъхновявам хората за промяна по един проблем, който няма решение днес и сега, а се изисква време и пренастройка на отношението на обществото, си казах: „Океанът е огромен и необятен!“ Той най-малко е проучван, а именно там оставя човекът своя отпечатък, по страховитите данни за 2020 г.

Книгата се зароди 2009 г. Оттогава проучвам океаните и моретата чрез доклади на учените и документални филми. След спасяването ми на делфини по девствени плажове реших, че китовете са най-добрите герои за моята книжка. Те са най-гигантските животни на тази планета, изключително емоционални и интелигентни. Именно китовете ме вдъхновиха и имах възможността достоверно да ги проуча. А рибките също ще бъдат спасени, ако всички заедно правим промяната и увличаме останалите около себе си.

 – Знаем, че делфините издават сонарни звуци, които дори се използват като терапия, но вярно ли е, че и китовете пеят?  

– О, да! Китовете общуват чрез гласовете си, всяка тяхна песен е история.  За съжаление, песните им са тъжни напоследък.

Докато рисувах за книжката, осъществих със съпруга си няколко изложби с картини от океана и инсталации с огромни делфини, които летяха над София

FB_IMG_1598267553948

– С илюстрациите ви буквално се гмуркаме в дълбокото, кое създадохте първо – тях или текста? И защо решихте книгата да бъде двуезична?

– Разбира се, че текста. Илюстрациите, гонещи приключенията на китчето Съни, се случваха една след  друга. Докато рисувах за книжката, осъществих със съпруга си няколко изложби с картини от океана и инсталации с огромни делфини, които летяха над София. Галерия „Снежана“ прегърна идеята през 2011 г. Изложбата тогава беше с екологични послания и видео инсталация. Една от картините ми – „Надежда„, е колекционирана в Библиотеката на Вашингтон. Бях включена също и в калифорнийско списание за изкуство със статия и снимков материал.

– Децата ще обикнат китчето Съни, но няма ли да се изплашат от срещата му с камарите човешки боклук? И какво ще кажете на възрастните, които четат книжката заедно с малките, а после забравят и мятат опаковката от вафла от брега, защото… много важно, ще я отнесе водата. Колко сериозен е проблемът със замърсяването?

– Приключенията на китчето Съни са създадени с много любов към децата, те имат за цел да не ги плашат, а да им дадат добри примери, които да следват. Да знаят повече за океана и морските обитатели. Книжката е образователна,  със семейни взаимотношения и морал. Реших да е двуезична, от една страна, за да е пригодена за световния пазар, а от друга, заради любовта ми към чуждите езици – за да могат с нея децата да учат английски. А на родителите и възрастните хора няма как да кажа с махане на пръст: „Не!“. За тези неща трябва да има гласност и да се разискват, за да имат положително въздействие.

Наистина, проблемът е огромен. Между 8 и 10 милиона тона боклук се изливат годишно в океана. Това означава по един камион на всяка минута. Съществуват 500 мъртви зони, в които няма живот. Милион мъртви морски обитатели годишно са погълнали пластмаса.

Обичайте се, любовта е навсякъде около нас. Всяко дръвче, всяка тревичка и птица. Намираме се сред Океан от красота

FB_IMG_1598267487806

– Има ли надежда това да се промени според вас?

– Ние, възрастните не трябва да оставяме никакъв отпечатък в природата, защото рано или късно ветровете и придошлите води на реките вкарват боклука в моретата. И тук не говорим за нефтените разливи, те са друг проблем. Ще има надежда, само ако заедно се борим срещу замърсяването.

– Може ли изобразителното изкуство да помогне в тази посока, при положение че не използва средствата на журналистиката, литературата или политиката?  

– Всичко помага в тази посока. Всеки човек, всеки добър пример. А изкуството е свято, чрез него може най-лесно да се стигне до сърцата на хората.

– Искате ли да им кажете нещо оптимистично за финал на нашия разговор?

– Обичайте се, любовта е навсякъде около нас. Всяко дръвче, всяка тревичка и птица. Намираме се сред Океан от красота. Искам също да благодаря на издателство „Кибеа“, на Галя Дянкова без която книжката нямаше да е реалност, на редакторката Елена Павлова, както и на всички хора зад този прекрасен проект.

Въпросите зададе Людмила Еленкова

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …