Начало / "Четящият човек" / Читателски гнезда разкриват непозната София

Читателски гнезда разкриват непозната София

Нощта на литературата ще насочи погледите ни към малко известни места

120305108_332027477887172_8719672231268727012_n

Всяко нейно издание осветлява част от града, като ни води там, където иначе рядко влизаме. И сега ще е така – деветата Нощ на 7 октомври ще се проведе в пространството между бул. „Васил Левски“, бул. „Княз Александър Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Читателските гнезда ще са например в Театър „Наш Свят“, Сугестопедична къща „7 ключа“, Фондация „Музикални хвърчила“, при Куклите от Тавана и дори в подкуполното пространство на Ларгото. Ако ви звучи интригуващо и неустоимо… просто изчакайте още седмица!

Проектът е иницииран от Чешките центрове през 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 г. Събитието се организира от Чешкия център, но с подкрепа на посолствата и културните институти на европейските страни, както и много други партньори.

Интересно е и това, че самите четци са популярни личности – актьори, водещи, музиканти и др. Така че всяко четене се превръща задължително и в малък спектакъл!

Езиците на книгите тази година са четиринайсет – сред тях датски, сръбски, португалски, словенски, шведски и чешки.

За втора година ще има и тийн маршрут в Нощта на литературата – предназначен за младите читатели. А по традиция всичко ще приключи с томбола, а подарък ще са именно книгите, от които ще се чете.

Всичко за Нощта ви очаква и на страницата на събитието

Лира.бг по материали от организаторите

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …