Начало / "Четящият човек" / Читателски гнезда разкриват непозната София

Читателски гнезда разкриват непозната София

Нощта на литературата ще насочи погледите ни към малко известни места

120305108_332027477887172_8719672231268727012_n

Всяко нейно издание осветлява част от града, като ни води там, където иначе рядко влизаме. И сега ще е така – деветата Нощ на 7 октомври ще се проведе в пространството между бул. „Васил Левски“, бул. „Княз Александър Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Читателските гнезда ще са например в Театър „Наш Свят“, Сугестопедична къща „7 ключа“, Фондация „Музикални хвърчила“, при Куклите от Тавана и дори в подкуполното пространство на Ларгото. Ако ви звучи интригуващо и неустоимо… просто изчакайте още седмица!

Проектът е иницииран от Чешките центрове през 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 г. Събитието се организира от Чешкия център, но с подкрепа на посолствата и културните институти на европейските страни, както и много други партньори.

Интересно е и това, че самите четци са популярни личности – актьори, водещи, музиканти и др. Така че всяко четене се превръща задължително и в малък спектакъл!

Езиците на книгите тази година са четиринайсет – сред тях датски, сръбски, португалски, словенски, шведски и чешки.

За втора година ще има и тийн маршрут в Нощта на литературата – предназначен за младите читатели. А по традиция всичко ще приключи с томбола, а подарък ще са именно книгите, от които ще се чете.

Всичко за Нощта ви очаква и на страницата на събитието

Лира.бг по материали от организаторите

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor (1)

Мишел Уелбек изскочи сред фаворитите за Нобел

Прогнозите са обаче, че победителят може да е от друг континент Сметката показва, че пет от …