Начало / Свят / Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално

frankfurter-buchmesse-ohne-aussteller-image.jpg

Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават усилията на повече от 800 изложители от общо 40 страни по света. Панаирът трябваше да се състои между 14 и 18 октомври.

Новата вълна на пандемията бързо свали организаторите на земята. В момента Германия отчита най-много заразени от април насам. „Многото ограничения за пътуване ще попречат на голяма част от участниците„, коментират от Франкфурт. Директорът на събитието Юрген Бос обяви създаването и на виртуална платформа, която да позволи на планираните участие в панаира да осъществят много контакти помежду си.

Все пак ще има и официална част. На тържествена церемония на 12 октомври ще бъдат връчени Немските книжни награди. Част от церемонията ще е обявяването на Световната награда на немските книготърговци. Според предварителните информации ще я получи 86-годишният индийски икономист Амартя Сен. Той е носител и на Нобелова награда за икономически науки през 1998-а, като е известен с работата си върху глада, човешкото развитие и благосъстояние.

Виртуални послания към читателите пък ще отправят Ървин Уелш, Лейла Слимани, Джон Нивън и други писатели.

И така обаче организаторите регистрираха огромен срив в интереса към събитието. От Франкфурт припомнят, че изданието от 2019-а е имало общо 7450 изложители от 109 страни по света. През павилионите са преминали повече от 300 хил. души.

Междувременно немските власти стартираха и специален пакет от мерки, посветени именно на културата – Neustart Kultur. Франкфуртският панаир на книгата ще получи от него 4 млн. евро

Лира.бг по материали от Publishers Weekly

Прочетете още

buchpreis-2023-longlist-100-1920x1080

20 романа се борят за Немската награда за книга

Ще има и кратък списък 196 са били първоначално заявките, които трябвало да бъдат обстойно …