Начало / Свят / Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално

frankfurter-buchmesse-ohne-aussteller-image.jpg

Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават усилията на повече от 800 изложители от общо 40 страни по света. Панаирът трябваше да се състои между 14 и 18 октомври.

Новата вълна на пандемията бързо свали организаторите на земята. В момента Германия отчита най-много заразени от април насам. „Многото ограничения за пътуване ще попречат на голяма част от участниците„, коментират от Франкфурт. Директорът на събитието Юрген Бос обяви създаването и на виртуална платформа, която да позволи на планираните участие в панаира да осъществят много контакти помежду си.

Все пак ще има и официална част. На тържествена церемония на 12 октомври ще бъдат връчени Немските книжни награди. Част от церемонията ще е обявяването на Световната награда на немските книготърговци. Според предварителните информации ще я получи 86-годишният индийски икономист Амартя Сен. Той е носител и на Нобелова награда за икономически науки през 1998-а, като е известен с работата си върху глада, човешкото развитие и благосъстояние.

Виртуални послания към читателите пък ще отправят Ървин Уелш, Лейла Слимани, Джон Нивън и други писатели.

И така обаче организаторите регистрираха огромен срив в интереса към събитието. От Франкфурт припомнят, че изданието от 2019-а е имало общо 7450 изложители от 109 страни по света. През павилионите са преминали повече от 300 хил. души.

Междувременно немските власти стартираха и специален пакет от мерки, посветени именно на културата – Neustart Kultur. Франкфуртският панаир на книгата ще получи от него 4 млн. евро

Лира.бг по материали от Publishers Weekly

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2772a8133d

Британските писатели ще получават отчисления от антиквариатите

Дори книгите, продадени на старо, ще им носят печалба Новата програма, която урежда въпроса, се …